Orhan Doğan anıldı

Kürt siyasetçi Orhan Doğan, hayatını kaybedişinin 12'nci yıldönümünde Cizre'deki mezarı başında anıldı.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde, 24 Haziran 2007 tarihinde düzenlenen Ehmedê Xanî Kültür Sanat ve Turizm Festivali’nde konuşma yaptığı sırada geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Demokrasi Partisi (DEP) eski Milletvekili Orhan Doğan, ölümünün 12'nci yıldönümünde Şırnak'ın Cizre ilçesindeki mezarı başında anıldı. Anmaya, Doğan'ın ailesinin yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Azad Barış, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis Üyesi Selim Sadak, HDP'li belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda kişi katıldı.

Barış ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından anmada dualar okundu. Doğan'ın mezarına karanfillerin bırakıldığı anmada konuşan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Doğan'ı şahsen tanıma fırsatının olduğunu belirterek, "Gerçekten Orhan Doğan’la tanışmak ve konuşmak büyük bir ayrıcalıktı. Kendimi şanslı hissediyorum" dedi.

Doğan'ın barış tutkunu bir insan olduğunu vurgulayan Kubilay, Doğan'ın 12 yıl önceki barış çabasına tahammül edemeyenlerin bugün onun Cizre'deki anıtına tahammül edemediğini hatırlattı. Kubilay, "Şahsen sevgili Orhan Doğan'ın huzurunda savaş ve şiddette ısrar eden muhalefet ve iktidara şu çağrıda bulunuyorum: Gelin bu Cumhuriyeti eşit haklar temelinde demokrasiyle taçlandırılalım. Eşit yurttaşlık temelinde Demokratik Cumhuriyeti inşa edelim. Kürtler tarihte ellerinden zorla alınmış ne varsa onları istiyor. Bu da eşitlik ve özgürlüktür" diye konuştu.

"Bugün HDP fikriyatında bir barıştan söz ediliyorsa bunun mimarlarından birisi Orhan Doğan'dır. O nedenle sevgili Orhan Doğan sensiz çok eksiğiz" diyen Kubilay, son olarak belediye eşbaşkanlarından kayyum tarafından kaldırılan anıtın yeniden dikilmesini istedi.

Kubilay'ın ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez ise, Doğan'ın verdiği mücadeleyi sürdüreceklerinin mesajını verdi. Son olarak konuşan DTK'li Sadak ise, Doğan'ı anarak, "Arkadaşlığın unutulmadı" dedi.

Konuşmaların ardından anma sona erdi.

BİNEVŞ AGAL’IN MEZARI ZİYARET EDİLDİ

Anmanın ardından, HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ve kent milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cizre'de 16 Ocak 1989 tarihinde bir eve yapılan operasyon sırasında hayatını kaybeden ve Newroz Bayramı’yla simgeleşen kadınlardan biri olan Binevş Agal'ın mezarını ziyaret etti.