Nusaybin tutsakları: Şartlar düzelene kadar savunma yok!

Nusaybin'deki tutsaklar, şartlar düzeltilinceye kadar savunma yapmayacaklarını belirtti.

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki soykırımcı saldırılar sırasında tahliye edildikten sonra tutuklanan 53 kişi hakkında açılan davanın 3’üncü duruşması ikinci gününde devam ediyor. Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binasında ayrılan bölümde görülen dava duruşmasına ailelerden sadece 10 kişi alındı.

İŞKENCEYİ ANLATTILAR

İddia makamı tutsakların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Daha sonra duruşma salonuna getirilmeyen bazı tutsakların, tutuklu bulundukları cezaevlerinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ( SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alınmak istendi. Tutsaklar, SEGBİS ile savunma yapmayı reddederek, duruşma salonuna getirilmeyi talep etti.

Ardından söz alan tutsak Tufan İlbaş, tutsak bulunan yaralı arkadaşlarının durumuna dikkat çekerek, “Biz arkadaşlarımızın tedavi edilmesini istiyoruz. Burada sizin tarafsız olmanız gerekir. Bu yaptığınız işkenceler ile bir yere varamazsınız" dedi. Tutsak İbrahim Halil Ildız ise, tahliye edildiği sırada maruz bırakıldığı işkenceye işaret ederek, “İşkenceden dolayı şu anda iki kulağımda yırtık var. Burnumda halen şarapnel parçası var. Ama öyle bir faşist zihniyet ile karşı karşıyayız ki; baktığı, gördüğü halde ‘hiçbir şey yok, gayet iyisin’ diyor” dedi.

MAHKEMEYE TEPKİ

Cezaevlerinde yaşanan baskıların had safhaya ulaştığını kaydeden Ildız, şöyle devam etti: “Böyle bir uygulama Muz Cumhuriyeti’nde bile yok. Mahkeme heyeti savcının etkisi altında kalmıştır. Ona göre davranıyor. Bu faşist zihniyetle yıllardır uğraşıyoruz. Karşımızda eril zihniyetli savcı duruyor. O kadar okumuşsunuz ama boş. Ben burada iddia makamını kınıyorum."

SAVUNMA REDDEDİLDİ

Tutsaklardan Hamit Acu ise, bir sonraki duruşmada daha iyi koşulların yaratılması gerektiğini belirterek, “Sözde hukuk devletidir. Ama bize koşul sağlanmıyor. Biz Tokat’tan 12 saat yol geliyoruz. Yolda bırak sigara, su dahi verilmiyor. Diğer arkadaşlarımızın da burada olması gerekir” diyerek savunma yapmadı. “Mahkemeden adalet beklentimiz yok” diyen tutuklu Baver Başak da, Mardin’e yakın cezaevlerine sevk edildikleri takdirde daha sağlıklı savunma yapabileceklerini vurguladı. Başak, talebin kabul edilmemesi durumunda duruşmalara katılmak istemediklerini ifade etti.

'TEDAVİ EDİLSİNLER'

Devamında konuşan tutsak Fırat Çiftçi, ikinci duruşmadan cezaevine giderken zorla çıplak aramaya maruz bırakıldığını aktardı. Osmaniye’deki cezaevinde tutuklu bulunan arkadaşlarına gönderdikleri mektupların yerlerine ulaşmadığını anlatan Çiftçi, “Hasta olan arkadaşlarımızın tedavi edilmesi gerek. Siz Anayasaya aykırı davranıyorsunuz. Bütün arkadaşlarımız buraya gelmeden, bizi de mahkemeye getirmesinler. Savcının mütalaasından da hiçbir umudumuz yok” diye konuştu.

Tutsakların ardından avukatların savunmalarına geçildi. İlk savunma yapan tutsak Sadık Tan’ın avukatı Rengin Ergül, dosyadan, ismi geçen askerlerin ne şekilde hayatını kaybettiklerini anlayamadıklarını belirtti. Tutuklulara yapılan işkenceleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Ergül, şunları söyledi: “Savcılıktan işkence dosyasını kavga ederek alabildim. İşkence görüntülerini istediğimde savcılık utanmadan, ‘Eğer böyle yaparsınız dosyaya takipsizlik kararı veririm’ dedi. Ölenlerin yarısını ‘şehit’, yarısını ‘terörist’ ilan ederek Nusaybin'de yaşanan olayların üzeri örtbas etmek isteniyor. Delileri karartan Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisidir. Şu an dosyada 53 sanık var. Benim müvekkilimin adı mütalaada bile geçmiyor.”

Davanın devamında delillerin ve suçlamaların sanıklarla tek tek ilişkilendirilmesini isteyen Ergül, “Burada sanıklar, düşman ceza hukuku ile yargılanıyor. Gitar çalan Erkan Benli'nin kolunun kırılması bunun en büyük örneğidir” dedi.

Tutsakların cezaevlerine götürülürken işkence ve hakarete maruz kaldıklarını dile getiren Ergül, SEGBİS aracılığıyla ifade alınmasına itiraz ettiklerini ifade etti. “Bu yargılamalar aynı zamanda Kürt halkının kazanımlarına karşı yapılan bir yargılamadır” diyen Ergün, duruşmaların kayıt altına alınmasını, gözaltı süreci görüntülerinin dosyaya eklenilmesi ve tutukluların yargılamanın yapıldığı yere yakın bir yere sevk edilmesini talep etti.

Ergül’ün savunmasının ardından duruşmaya öğlen arası verildi.