'NRT televizyonu yayına başlayacak'

Kürdistan Bölge Hükümeti tarafından bir hafta yayını durdurulan NRT televizyonunun bir hafta daha yayın yapmayacağı açıklandı. Ancak karara Qubad Talabani'den itiraz geldi. Televizyonun bugün yayınına başlamayı planladığı açıklandı.

Güney Kürdistan'da yayın yapan NRT televizyonunun 18 Aralık'ta yaşanan halk eylemlerinin ardından hükümet tarafından bir hafta yayınının durdurulması kararının bir hafta daha uzatılması kararı, Kürdistan Bölge Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani'nin itirazı sonrası durduruldu.

Kürdistan Bölge Hükümeti Kültür ve Gençlik Bakanı Xalîd Dostki'nin talimatıyla geçtiğimiz hafta yayını durdurulan ve Süleymaniye'deki merkez binası asayiş güçleri tarafından sarılan NRT televizyonunun yayınının durdurulması kararının bir hafta daha uzatıldığı açıklandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "kanalın yayınının durdurulması sonrası bölgedeki durumun iyiye gittiği" savunularak, Süleymaniye Genel Mahkemesi'nin kararıyla söz konusu televizyonun bir hafta daha yayın yapamayacağı açıklandı.

Karara Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani'den itiraz geldi. Talabani tarafından yapılan açıklamada, "Gazetecilik yasasına ve özgür düşünceye göre Kürdistan Bölgesi Hükümeti Kültür ve Gençlik Bakanı’nın verdiği karar iptal edildi. NRT kanalı yayınına başlayabilir" denildi.

Konuya ilişkin ANF'ye konuşan NRT televizyonu sorumlusu Awat Elî ise, Qubad Talabani tarafından alınan son kararın kendilerine ulaştığını belirterek, yayına başlamak için "güvenlik güçlerinin binayı boşaltmasını beklediklerini" söyledi.

Awat Elî, "Bizler yayınımıza başlamak için hazırlık yapıyoruz. Ama daha binaya girmiş değiliz. Çünkü binada hala güvenlik güçleri var. Kararı kendilerine ilettik. Ancak daha binaya giremediğimiz için malzemelerimizin durumu hakkında bilgi sahibi değiliz" dedi.