Nöbet eylemi sona erdi: Her saniyenin önemi var

Leyla Güven ve tutsaklara destek amacıyla 10 gündür süren nöbet eylemi sonlandı. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Kritik aşama çoktan geçti. Derhal talepler kabul edilmeli" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakari Milletvekili Leyla Güven’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla girdiği açlık grevi eylemi 94’üncü gününe girdi. Leyla Güven’e destek amacıyla Amed’de DTK binasında başlatılan 10 günlük nöbet eyleminin sonlanmasına ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya HDP’li vekillerin yanı sıra Tevgera Jınên Azad (TJA), HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri, Tutuklu Aileleri Yakınları (TUAY-DER) katıldı. Açıklamayı HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yaptı

‘KARARLI DURUŞLARINI SELAMLIYORUZ'

Leyla Güven’in 94 gündür açlık grevinde olduğunu, cezaevi ve dünyanın birçok yerinde yüzlerce insanın tek bir taleple seslerini yükselttiklerini kaydeden Başaran, kararlı duruşlarını selamladıklarını ve bu eylemin başarıya ulaşacağını söyledi. Başaran, “Grevde olan siyasi tutsakların, siyasetçilerin, yurttaşların ve gazetecilerin tek talebi olan Sayın Öcalan’ın üzerinde bulunan tecridin kaldırılmasıdır. Sayın Öcalan ile en son Leyla Güven’in eylemi ardından kardeşi Mehmet Öcalan ile görüştü. AKP darbe anayasasındaki kanunlara bile uymamaktadır. Kendi kanunlarını bile uygulamayan bir siyaset ile karşı karşıyayız” dedi.

‘TECRİT SİSTEMLİ BİR ŞEKİLDE YAYILDI’

Tecridin sistemli bir şekilde İmralı’dan başlayıp Ortadoğu’ya yayıldığına vurgu yapan Başaran, şöyle devam etti:

“Bugün demokratik siyaset, kadınlar, çocuklar, gençler ve toplumlar tecrit altındadır. Sayın Leyla Güven’in çığlığı ile başlayan 300’ü aşan tutsak ve diğer yoldaşlarımızın ses yükseltme duruşu kararlılığıdır. Günlerdir bu çığlığa ses olmaya çalışırken bunun tek muhatabı olan siyasi iktidar ve Adalet Bakanlığı’ndan ses çıkmıyor. Oluşabilecek bütün kötü sonuçların sebebi siyasi iktidar ve Leyla Güven’in üyesi olduğu Meclistir. Ayrıca siyasi tutsaklara yönelik yoğun bir baskı söz konusudur. Cezaevinde açlık grevinde olan tutsaklar disiplin cezaları ile karşı karşıya kalıyor. Edirne’de, Elazığ’da tutsaklar tek kişilik hücrede tutuluyorlar. Bu da devletin ölüme hazırlığıdır."

‘TALEPLER DERHAL YERİNE GETİRİLMELİ'

Başaran, şunları da kaydetti: “Leyla Güven kritik bir aşamayı çoktan geçmiş durumdadır. Toplamda 12 kilo vermiş durumdadır. Bir dakikanın ve saniyenin bile önemi var. Bugün bu eylemi sonlandırırken önümüzdeki günlerde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Yazarlara,  sanatçılara, aydınlara ve insan hakları aktivistlerine çağrımızdır; bugün değil de ne zaman bu çatışmalı ortamlarda ses çıkaracağız? O gün bugün değilse ne zamandır? Bu mutlak tecridin önünde set olacağız. Siyasi iktidara ve Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz; bu talepler Türkiye’de ortak yaşamın garantisi olan taleplerdir. Kendi kanunlarınıza uyma çağrılarıdır. Çok geç olmadan siyasi iktidarın derhal tutsaklarla görüşerek talepleri yerine getirilsin."