Newşîrvan Mistefa kimdir?

Bir siyasetçi ve bir pêşmerge komutanı olarak Güney Kürdistan mücadelesinde önemli rol oynayan Newşîrwan Mistefa, 1944 yılında Süleymaniye'de gözlerini açtığı hayata yine Süleymaniye'de veda etti.

 

1944 yılında Süleymaniye'de dünyaya gelen Newşîrwan Mistefa, bir siyasetçi olmasının ötesinde Pêşmerge komutanlığı ve Baas rejimine karşı direniş öncülüğü yapmasıyla Güney Kürdistan mücadelesinin önemli bir ismi olarak tarihe adını yazdırdı.

Mücadeleden bir an olsun geri durmayan Mistefa, 1944'te Süleymaniye'nin Serşeqam mahallesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Süleymaniye'de tamamlayan Mistefa, 1967 yılında Bağdat Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu.

Bağdat'ta öğrenci olduğu 1963 ve 1964 yıllarında Kürdistan Öğrenciler Birliği üyesi ve yönetim kurulu üyeliği yapan Mistefa, üniversite eğiminin ardından Kürdistan'a dönerek, Süleymaniye'de Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) üye oldu. Mistefa 1970'te ise Avusturya’da yüksek lisans yaptı.

Mele Mustafa Barzani'nin başında olduğu KDP'nin 1974 yılında Baas rejimine karşı Aş-Betal (direnişten vazgeçme, yenilgiyi kabul etme) ilan etmesinden sonra Newşîrwan Mistefa, İbrahim Ehmed ve Celal Talabani gibi isimlerle Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (YNK) kurma çalışmalarına başladı.

Hem pêşmerge komutanı hem de YNK politbüro üyesi olarak parti içerisinde önemli görevlerde bulunan Mistefa, Celal Talabani'nin daha çok yurt dışı çalışmalarında bulunmasından dolayı uzun süre YNK birinci sekreter yardımcılığını yürüttü.

Mistefa,1991-1992 Raperin'i (serhildan) organize eden isimler arasında da kayıtlara geçti. 2006 yılına kadar YNK içerisinde üst düzeyde görev alan Mistefa, 2006'dan sonra Goran (Değişim) Hareketi'ni kurma çalışmalarını başlattı.

25 Temmuz 2009 tarihinde Goran Hareketi resmi olarak kuruldu ve o yıl yapılan seçimlerde 25 sandalye alarak parlamentoya girdi. 2013 yılındaki seçimlerde ise 24 sandalye kazandı.

Güney Kürdistan siyasetinin güçlü isimlerinden Newşîrvan Mistefa, siyasal hayatını ve Güney Kürdistan siyasetini konu alan kitaplar da kaleme aldı. Yol Boyu Çiçek Toplamak (Bedem Rêgawa Gulçinîn), Parmaklar Birbirini Kırar (Pencekan Yektir Dişkênin) ve Birlik için Çalışma (Le Hewxebatiyewa bo Texwin) gibi kitapları kaleme aldı.

1981 yılında Şûle Elî ile evlenen Mistefa, Nima ve Çiya isminde iki erkek ve Çıra isminde bir kız babasıydı. Şûle Elî ise 17 Mart'ta hayatını kaybetmişti.

2016'nın Eylül ayından beri Londra'da tedavi gören Mistefa, 13 Mayıs günü Süleymaniye'ye dönmüştü. Mistefa, 19 Mayıs 2017 günü hayatını kaybetti.

Mistefa, KDP’nin geçtiğimiz hakkında çıkardığı ‘tutuklama kararından’ dolayı Hewler’e giremiyordu.