Nasturilere ait bin 500 yıllık kilise yok oluyor

Kürdistan’daki tarihi yapıların çoğu AKP tarafından yıkılırken, kalanlar ise kaderine terk ediliyor. Zap Vadisinde bulunan Nasturilere ait bin 500 yıllık geçmişe sahip olan Halil kilisesi, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Hakkari bölgesi tarihi yapılar bakımından çok zengin bir yapıya sahip. Hakkari’de bin yıllarca bir arada yaşayan halklar bir çok eser bıraktı. Bu eserlerin büyük bölümü yıllarca devlet güçleri tarafından işgal edilerek, askeri karakol olarak kullanıldıktan sonra yıktırıldı. Birçok tarihi yapıda halen devlet güçlerinin işgali altında. Hakkari merkezde bulunan Mir Kalesi ve Bay köyünde bulunan Bay Kalesi tarihi açısından çok önemli bir konuma sahip. Hakkari turizmi için çok önemli bir yere sahip olan bu iki kale halen devlet güçleri tarafından işgal edilerek kullanılıyor.

TARİHİ YAPILAR YAĞMALANIYOR

Bölgede bulunan tarihi yapıların büyük bölümü devlet güçleri ve defineciler tarafından yıktırılırken, ayakta kalan yapılar ise restorasyon adı altında çıkarılan tarihi eserler, kazı ekibi tarafından kayıt altına alınmadan kaçırılıyor. Böylece bölgede binlerce yapı devlet tarafından yağmalandı. Yapılan yağmalamanın yanı sıra Hasankeyf gibi, binlerce yıllık tarihi şehirler ise baraj bahanesiyle su altında bırakılarak kültürel soykırıma maruz kalıyor.

TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ YERE SAHİP

Ermenilerden ve Nasturilerden kalan birçok tarihi yapı ise kaderine terk edilerek yıkılmaya doğru gidiyor. Bu yapılardan biri de Hakkari’de daha önce yaşayan Nasturilere ait Halil kilisesi. Hakkari şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Zap Vadisinde, Halil mevkiinde bulunan bin 500 yıllık geçmişe sahip olan Halil kilisesi, yok olma aşamasına geldi. Nasturi halkı için çok önemli bir yere sahip olan Halil Kilisesi, geçmiş dönemlerde ayinlerin yapıldığı dini bir mekan. Kilise yıkılmaya yüz tutmasına rağmen, her yıl yabancı ve yerli birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor.

TARİHİ YAPILAR DEFİNECİLER TARAFINDAN TAHRİP EDİLİİYOR

Koruma altına alınmadığı gibi defineciler tarafından kilisenin iç kısımları tamamen tahrip edilmiş durumda. Tarihi eser ve altın için kilisenin her tarafı kazılmış ve yıktırılmış. Tarihi yapılar bakımından çok zengin olan Zap Vadisinde Halil kilisesinin yanı sıra aynı bölgede bulunan tarihi yapıla ve kiliselerde aynı kaderi yaşıyor. Özellikle Halil kilisesi çevresinde bulunan Nasturilere ait mezarlarda tahrip edilmiş durumda.