Musul'da Türkiye ile İran'ın nüfuz çatışması

Musul'da Türk devleti destekli Heşdî Wetani ile İran destekli Heşdî Şabi arasında çatışma çıktı. Çatışmada her iki taraftan 7 kişi yaralandı. Kentte gerginlik sürüyor. 

Musul'da Türk devletine bağlı Heşdî Wetenî (Ninova Muhafızları) ile İran destekli Şii milis gücü Heşdî Şabî arasında çatışma çıktı.

Musul'u DAİŞ'e teslim eden eski Vali Esil Nuceyfi tarafından kurulan ve Türk devleti tarafından Başika'da eğitilen Heşdî Wetenî ile İran destekli Heşdî Şabî arasında bir süredir yaşanan gerginliğin dün çatışmaya dönüştüğü bildirildi.

Konuya ilişkin ANF'ye bilgi veren YNK Musul Sorumlusu Xeyas Sûrçî, her iki güç arasında uzun süredir gerginlik olduğunu ve gerginliğin dün Seqafî Mahallesi'nde çatışmaya dönüştüğünü söyledi.

Heşdî Şabî'ye bağlı bir birliğin Heşdî Wetani'nin denetimindeki bölgeden geçmek istemesi üzerine çatışma çıktığını belirten Surçî, çatışmanın gelişimi hakkında şu bilgileri verdi: "Heşdî Wetanî ile Heşdî Şabî arasında Seqafî Mahallesi'nde dün çatışma çıktı. Daha önce de aralarında gerginlik vardı. Heşdî Şabî'ye bağlı bir birliğin Heşdî Wetenî'ye ait kontrol noktasından geçmek istemesi üzerine çatışma çıktı."

Çatışmada her iki taraftan toplam 7 kişinin yaralandığını söyleyen Sûrçî, gerginliğin sürdüğünü kaydetti. Surçî, "Yaşanan çatışmada Heşdî Weteni'den 4, Heşdî Şabî'den de 3 kişi yaralandı. Heşdî Şabî'de yaralanan kişilerin de Şebek Kürtleri olduğu bilgisini edindik. Bölgede gerginlik devam ediyor" dedi.

Surçî, Heşdî Weteni'nin bölgedeki nüfuzunu artırmaya çalıştığını ifade ederek, "Bu güç Türkiye tarafından destekleniyor. Musul'un eski valisi Esil Nuceyfi tarafından kurulmuş bir güç. Bu güçten yaklaşık 7 bin kişinin Başika'da eğitim aldığı belirtiliyor. Yaklaşık iki bin kişi ise maaş alıyor" diye kaydetti.

BAŞİKA KAMPI

Türk devleti DAİŞ çetelerinin Musul'u işgali sonrası Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) desteğiyle Musul'un kuzeyindeki Başika kasabasına askeri bir kamp kurmuştu.

İnsani yardım iddiasıyla bölgeye gelen Türk devletinin söz konusu yeri askeri kampsa çevirmesi Irak ile Türk devleti arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.

Türk devletinin Musul operasyonundan hemen önce operasyona dahil olmak için yaptığı baskılar, ilişkileri daha da germiş ve Irak, Türk devletini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etmişti.

Irak genelinde Türk devleti karşıtı eylemler yapılmış ve Heşdî Şabî yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tavrını sürdürmesi durumunda "askerlerini tabutlarda göndeririz" açıklaması yapmıştı.

ABD'nin de açık bir şekilde Irak'tan yana tavır alması üzerine, daha önce "operasyonda da olacağız, masada da" diyen Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Musul'u DAİŞ'e teslim eden Nuceyfi ailesinin Türk devleti ile olan yakın ilişkileri ve Türkiye'nin Musul'u Misak-ı Milli içerisinde görme çabalarının gerilimi tırmandıracağı belirtiliyor.