Maxmur’da Newroz kutladı

Şehit Rüstem Cudi (Maxmur) Mülteci Kampı’nda binlerce kişinin katılım ile Newroz kutlandı.

Maxmur Kültür ve Sanat alanında öğleden sonra şehitler için yapılan saygı duruşunun ardından başlayan etkinliğe, Başûrê Kürdistan’ın birçok merkezinden ve Kürdistan’ın diğer parçalarından da çok sayıda misafir katıldı.

“Newroz pîroz be” sloganları ile zılgıtlar eşliğinde yakılan Newroz ateşi ardından Newroz'un önemine ilişkin bir konuşma yapan Maxmur Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Hısên Kara, “Newroz Kürt halkının dirilişidir. Newroz zalim Dehak saltanatının yıkılmasıdır. Demirci Kawa’nın yaktığı ateş çağdaş Demirci Kawa tarafından Amed zindanında yeniden yakıldı. Ve bu ateş bugün tüm ülkemizi aydınlatıyor” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’den gelen kadın heyeti adına Reqa Meclisi Eşbaşkanı Meryem İbrahim şunları söyledi: “Maxmur kadınlarını ve tecridin kırılması amacıyla açlık grevini sürdüren direnişçileri ziyaret etmek ve desteklerimizi sunmak için buradayız. Newroz Kürt halkının diriliş bayramıdır.”

Daha sonra Diyana’dan etkinliğe katılan sanatçı İsmail Similanî şarkılarını seslendirdi. Şair Hewar Tunç ve Kewana Zêrîn müzik grubunun ardından, etkinlik sanatçı Rotinda’nın seslendirdiği şarkılarla devam etti.

Şehit Jiyan folklor grubunun da sahne aldığı etkinlik, Avşin Müzik Grubu’nun şarkıları ve çekilen halaylarla sona erdi.