Merîvanlı adaylar seçim sonuçlarına itiraz etti

Merîvan'da kent meclisine 69 aday seçimlerin iptali için ortak dilekçe ile Sinê Eyaleti Seçim Komisyonuna başvurdu.

Dilekçede kentte 122 bin kayıtlı seçmen olduğu ancak 164 bin geçerli oyun çıktığının belirtilmesi dikkat

İran'da 19 Mayıs günü yapılan cumhurbaşkanlığı ve kent-köy meclisleri seçimlerinde seçim ihlalleri ve hilelerine tepkiler devam ediyor. Sinê eyaletine bağlı Merivan kentinde hileli seçimin ardından ortak bir dilekçe ile Sinê Eyaleti Seçim Komisyonu'na başvuran 69 kent meclisi adayı, seçimlerin tekrarlanmasını istedi.

Kent Meclisi seçimlerinde hile yapıldığını ve seçimlerin iptal edilerek yeniden yapılmasını isteyen 69 aday ortak dilekçelerinde seçimlerde hile yapıldığına dair 8 hususa dikkat çekiyor. 8 maddenin birinde Merivan'da kayıtlı 122 bin seçmenin olduğu, ancak seçimlerde 164 bin oy çıktığının belirtilmesi dikkat çekiyor.

Merivan Kaymakami Muhammed Şefii ise dün yaptığı açıklamada halkı tehdit ederek, seçimlerin tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. Ancak Merivan halkı ve adaylar da kaymakama tepki göstererek, "Sen 122 bin kişinin kaymakamı mısın yoksa olmayan 42 bin seçmenin adayı mısın?" diye sordu.

Sinê Eyaleti Seçim Komisyonu'nun ise adaylara Salı gününe (yarın) kadar yarın vereceklerini bildirdiği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Merivan kent meclisi seçimlerinde hile yapıldığını belirten halk ilk günden itibaren kaymakamlık ve kentteki kışlanın önündeki protesto eylemleri yapmaya başlamıştı. Meriwan kentinde il meclisine aday olan 4 İtlaat (İran istihbarat servisi) üyesinin yüz milyon tümen karşılığında 6 seçim sandığını satın aldığı belirtilmişti.

ANF'nin ulaştığı bir sandık görevlisi Tahran plakalı araçlarla seçmen taşındığını ve Merivan kütüğüne kayıtlı olmayan kişilere oy kullandırıldığını söylemişti. Halkın gerçek adaylarının yerine İran istihbaratı İtlaat ile işbirliği içinde olan Kerim Mihemedi, Helala Emîni, Abdullah Emanî, Ebdullah Ebdî, Umid Derexşanî, Yedullah Şêx Etarî ve Sirwa Şehbazî isimli kişiler encümen olarak ilan edilmişti.

Merivan'ın yanı sıra Rojhilat'ın Urmiye, Sinê ve Xoy kentlerinde de seçim hileleri yapılmış ve buralarda da seçim sonuçlarına itirazlar sürüyor.