Menal Mêrdîn Şengal’de katledildi

Şengal Özerk Yönetimi, devrimci ve aydın Menal Mêrdîn’in 2 Ocak günü Şengal’e bağlı Tilezêr’de Türk devleti ve KDP’nin suikast saldırısında şehit düştüğünü açıkladı.

Şengal Özerk Yönetimi yaptığı yazılı bir açıklamayla Kürt Özgürlük Hareketinin 43 yıllık devrimcisi Menal Mêrdin’in Tilezêr’de KDP ve Türk devletinin hain bir suikast saldırısı sonucunda şehit düştüğünü açıkladı.

Devrimci ve aydın bir kişilik olan Menal Mêrdîn’in 43 yıllık mücadelesi boyunca Kürdistan ve Ortadoğu’daki bütün inançlar için büyük bir emek sarf ettiği, 20 yılını Türk devletinin zindanlarında geçirdiği, zulme karşı bir gün dahi boyun eğmediği ifade edildi. 

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Menal Mêrdîn yaşadığımız fermanın ardından yönünü Şengal’e çevirdi. Bilgisi ve tecrübesiyle Êzidî halkına hizmet etti. Yaşanılan fermanın dünya tarafından duyulması için bir kitap çalışması ile ilgileniyordu. Êzidî toplumunu, Şengal Dağlarını ve Êzidîlik inancını yakından tanımak istiyordu. Serdeşt’teki bu çalışmalarının ardından yönünü Tilezêr’e çevirdi. Tek amacı Êzidî toplumunun sorunlarını çözmek ve sorunlarına cevap olmaktı. Temel gayesi Êzidî halkının acılarını paylaşmaktı.

SALDIRI TÜRK MİT’İ VE KDP ELİYLE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR

Menal Mêrdin 2 Ocak 2023’te Tilezêr’de hain bir saldırıya uğradı. Çalışmalarını sürdürdüğü evde suikast saldırısına uğradı. Bu saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiği ve neyi amaçladığı bizler tarafından iyi bilinmektedir. Bu saldırı, Türk MİT’i ve KDP eliyle gerçekleştirilmiştir. Bu hain saldırı planlı bir saldırıdır. Şu bilgiyi de halkımızla paylaşmayı bir görev biliyoruz. Saldırının olduğu saatlerde Türk devletine ait keşif uçakları Tilezêr semalarında uçmaktaydı. Çok açık ve net bir şekilde bu saldırı Türk MİT’i ve KDP eliyle planlandı.

İşgalci Türk devleti ve KDP, halkın Şengal’e dönüşlerini engellemek için sürekli saldırılar düzenliyor. İyi bilinmektedir ki halkın yurtlarına dönüşleri devam ediyor. En son Serdeşt Kampı’nda kalan 100 aile Tilezêr’e geri döndü. Halk nereye geri dönüyorsa Türk devleti oralara saldırmaktadır.

ÊZIDÎ HALKINI SAVUNANLAR HEDEF ALINIYOR

Bu saldırıları iyi tanıyoruz. İşgalci Türk devleti, KDP ortaklığıyla başta Süleymaniye olmak üzere Güney Kurdistan’ın birçok yerinde bu tür saldırılar düzenledi. 4 Ekim 2022 tarihinde öncü ve devrimci kadın Nagihan Akarsel, KDP ve MİT eliyle şehit edildi. 23 Aralık 2022 tarihinde ise Paris’te benzer bir saldırı ile Evîn Botan, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl şehit edildi. Menal Mêrdîn’e yönelik saldırı da bu saldırıların bir parçasıdır.

KDP ve Türk devleti fermandan bu yana Şengal’e öncülük eden ve Êzidî halkını savunan herkesi hedef almıştır. Zira onlar Şengal’in her zaman yaralı kalmasını istiyorlar. Ancak Menal Mêrdîn gibi devrimciler ise Şengal’in yaralarını sarmak için büyük bir kararlılık ve inançla yönünü Şengal’e çevirmişlerdir.

‘HESABINI SORACAĞIZ’

KDP ve Türk devletine bir kez daha hatırlatıyoruz ki hiçbir şekilde bize diz çöktüremeyeceksiniz. Bu fermanın hesabını sizlerden soracağız. Menal Mêrdîn’in şehit edilmesinin hesabını sizlerden soracağız. Êzidî toplumu dostunu da düşmanını da iyi tanıyor. Nasıl ki Êzidî toplumunun dostları Şengal’i sahiplendilerse bizler de kendilerini Êzidîlere ve Şengal’e adayan bu dostlarımızı sahipleneceğiz.

Bu saldırılara tepkimizi en üst düzeyde göstermek adına 5 Ocak 2023 tarihinde saat 13.30’da kitlesel bir yürüyüş gerçekleştireceğiz.”