Mart ayında Kuzey Kürdistan’da 99 Türk askeri öldürüldü

Türk basını ne kadar görmezden gelse de geçtiğimiz Mart ayında HPG-YJA Star gerillalarının gerçekleştirdiği eylemlerde en az 99 Türk askeri öldürüldü.

2018 yılı ile birlikte Kürdistan’daki savaş bir üst aşamaya taşındı. Efrin işgali ile birlikte Türk devleti Kürt halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşına hız verdi. Tabii Kürdistan’daki yaşanan savaş AKP’nin havuz medyası tarafından sadece TSK’nın verdiği bilgilere göre yansıtıldı. Türk devleti ne kadar gizlemeye çalışsa da Kürt Özgürlük Gerillaları karşısında ciddi anlamda darbe yemeye devam ediyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin açıklamalarına göre, Mart ayı boyunca Kuzey Kürdistan’daki savaşta 30 ayrı eylemde en az 99 Türk askeri öldürüldü. Yapılan açıklamalara göre gerillanın gerçekleştirdiği bir çok eylemdeki ölü ve yaralı askerlerin sayısı tespit edilemedi. Bu eylemlerde onlarca askeri araç imha olurken, çok sayıda askeri malzeme de gerillaların eline geçti.

Geçtiğimiz Mart ayı boyunca HPG ve YJA Star gerillalarının gerçekleştirdiği eylemleri hatırlayacak olursak:  

DOĞUBAYAZIT’TA 9 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

3 Mart günü hem Ağrı’nın Bazid (Doğubayazıt) ilçesine bağlı Demirkapı alanında Türk ordusu insansız hava araçlarının desteğinde bir operasyon başlattı. Alanda bulunan gerilla güçleri Türk askerini denetime alarak, 4 Mart’ta bir eylem gerçekleştirdi. HPG’nin yaptığı açıklamaya göre 1’i birlik komutanı olmak üzere toplam 9 Türk askeri öldürüldü.

3 Mart günü gerilla güçleri Hakkari’nin Çele ilçesine bağlı Koordine tepesinde konumlanmış olan Türk askerlerine yönelik bir eylem gerçekleştirdi.

4 Mart günü de Hakkari’nin Şemzinan ilçesindeki Kanireş tepesinde konumlanmış olan askerlere yönelik gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. Gerçekleşen her iki eylemde de ölü ve yaralı asker sayısının tespit edilemediği, HPG tarafından yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu.

IĞDIR’DA 8 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

6 Mart günü Iğdır’ın Dilucu Sınır Kapısı yakınlarında Türk askerlerine ait bir araca yönelik gerillalar bir sabotaj eylemi düzenledi. Yanarak tümden imha olan araçta 8 asker öldürüldü.

7 Mart günü de Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Girê karakoluna yönelik asker mevzii ve barınaklarını hedef alan bir eylem gerçekleşti. HPG, bu eylemde öldürülen asker sayısının netleştirilemediğini belirtti.

ŞIRNAK’TA 15 ASKER, IĞDIR’DA DA 1 KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

8 Mart günü Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Dilucu Sınır Kapısı yakınında, güvenlik yolu çalışması yürüten bir grup kontrayı hedef alan gerillalar 1 kontrayı öldürdü.

8 Mart günü Şırnak’ın Gabar dağına bağlı Fındikê alanında bulunan Bêrmi mıntıkasında Türk ordusunun bağlattığı operasyona karşı YJA Star gerillaları iki koldan eylem gerçekleştirdi. Gerçekleşen bu eylemde 4 asker öldürüldü.

10 Mart günü Şırnak ile İkizce alanı arasındaki yol hattı üzerinde yol kontrolü yapan 4 askeri zırhlı araca yönelik YJA Star gerillaları tarafından bir eylem gerçekleşti. Yakın mesafede vurulan araçlar imha olurken, içindeki 11 asker öldürüldü, 1 asker ise yaralandı.

DOĞUBAYAZIT’TA 26 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

12 Mart günü Ağrı’nın Bazid (Doğubeyazıt) ilçesine bağlı Kulê köyü yakınlarında bulunan Bırnê Ruto vadisinde birinde istihbaratçıların bulunduğu iki askeri aracı hedef alan gerillalar araçları tümden imha ettiler.

Aynı gün akşam saatlerinde Demirkapı alanına doğru ilerleyen askeri bir konvoyu hedef alan gerillalar kirpi tipi bir aracı tümden imha ettiler. Gerillanın etkili bir şekilde gerçekleştirdiği eylemde içinde istihbarat ve kontraların da olduğu toplam 26 asker öldürüldü. Bu eylemde 2 kirpi tipi zırhlı araç, 1 amarok tipi araç imha edilirken, 4 zırhlı araç da darbelendi. Gerillalar çok sayıda askeri malzemeye de el koydu.

BİR GÜNDE ÇELÊ VE ŞEMZİNAN’DA 4 AYRI EYLEM

13 Mart günü Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesinde Koordine, Xeregol ve Şikêr tepelerinde konumlanan askerlere yönelik üç ayrı eylem gerçekleştirildi.

Aynı gün Şemzinan’a bağlı Gümbet tepesindeki askerlere yönelik de ayrı bir eylem gerçekleşti. Eylemlerde öldürülen ve yaralanan asker sayısı tespit edilemedi.

BRADOST’TA 17, GABAR’DA DA 1 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

15 Mart günü Bradost mıntıkasında devam eden işgal operasyonuna yönelik Masiro tepesindeki askerlere yönelik gerillalar tarafından gerçekleşen eylemde 8 asker öldürüldü.

Aynı gün Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı işgalci TC ordusunun Fındıkê taburuna yönelik gerillaların gerçekleştiği eylemde 1 asker öldürüldü.

Günün devamında Hakkar’inin Çelê ilçesine bağlı Koordine tepesinde konumlanmış TC askerlerine yönelik bir eylem gerçekleşti. Asker mevzilerinin imha edildiği ve radarın darbelendiği eylemde öldürülen asker sayısı netleştirilmedi.

16 Mart günü Bradost mıntıkasındaki Partizan tepsine sızmak isteyen Tc askerleri ile gerillalar arasında yaşanan çatışmada 2 asker öldürüldü.

Aynı gün Masiro tepesindeki askerler tekrardan gerillaların hedefi oldu. Buradaki eylemde 7 asker öldürülürken, eylem alanına müdahale etmek isteyen Türk ordusuna ait kobra tipi helikopterler gerillanın müdahalesi sonucu geri çekilmek zorunda kaldı.

16 Mart günü saat 13.30’da Medya Savunma Alanları’ndan Zap bölgesine bağlı Küçük Cilo alanında keşif faaliyeti yürüten işgalci TC ordusuna ait bir drone gerillalar tarafından vurularak düşürüldü.

BRADOST, AĞRI, BİTLİS VE ŞIRNAK’TA 12 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

17 Mart günü Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Serêkani karakoluna yönelik gerillalar tarafından 3 ayrı eylem gerçekleşti. Eylemlerde toplam 4 TC askeri öldürülürken, 2 asker de yaralandı.

18 Mart günü Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Milê Gurya taburuna yönelik gerillaların gerçekleştirdiği eylemde 2 asker öldürülürken, 6 asker de yaralandı.

Aynı gün Şırnak’ın Gabar dağında Çiyayê Bızına alanında Tc ordusunun operasyon gücüne yönelik gerillaların gerçekleştirdiği iki ayrı eylemde 3 asker öldürüldü

19 Mart günü Güney Kürdistan’ın Bradost mıntıkasında devam eden işgal operasyona yönelik Masiro tepesinde konuşlanan askerlere yönelik gerçekleşen eylemde 2 asker öldürüldü.

19 Mart günü Bitlis’in Mêrgelo alanında operasyona çıkan Tc askerleri, kontralarla birlikte alandaki ağaçları keserken gerillalar bir eylem gerçekleştirdi. Eylem sonucunda 1 asker öldürülürken, 4 asker de yaralandı.

ŞEMZİNAN VE BİTLİS’TE 3 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

21 Mart günü Hakkari’nin Şemzinan ilçesinde bağlı tepe Xwêde’ki askerlere eylem gerçekleştiren gerillalar 2 askeri öldürdü.

22 Mart günü Bitlis’in Şêx Cuma alanına bağlı Mêrgelo, Siser, Kember ve Sêguza mıntıkalarında bir operasyon başlatan TC askerlerine yönelik gerillalar iki ayrı eylem gerçekleştirdi. Her iki eylemde de tespit edilebilen 1 asker öldürülürken, 1 asker de yaralandı.

HAKKARİ’DE 5 AYRI EYLEMDE 6 KONTRA VE 1 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

23 Mart günü Hakkari’nin Çelê ilçesinde bağlı Şundirê tepesinden Deştanê vadisine doğru hareket eden TC askerlerine yönelik gerillalar bir sabotaj eylemi düzenledi. Çok sayıda askerin öldürüldüğü eylemin sonuçları HPG tarafından netleştirilemedi.

28 Mart günü Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Kendalokê ve Alyawa köyleri arasında yapımı devam eden bir TC karakolunda çıkan ve içinde kontraların olduğu bir araç gerillaların hedefi oldu. Araçta buluna 6 kontra öldürüldü.

Aynı gün Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Şungırê tepesindeki TC askerlerine yönelik ayrı bir eylem gerçekleşti.

29 Mart günü Hakkari’nin Gever ve Çelê ilçelerinde gerillalar iki ayrı eylem gerçekleştirdi. Gerçekleşen eylemlerde tespit edilebilen 1 Türk askeri öldürüldü.