Mardin'de on binler Newroz'da buluştu

Mardin'in Nusaybin ve Midyat ilçelerinde on binler, Newroz kutlamasında buluştu. 

Nusaybin’de soykırımcı saldırıların en yoğun yaşandığı mahalleler arasında bulunan Cegerxwin Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamaya sabah saatlerinden itibaren akan halk renkli görüntüler oluşturdu. Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. 

'SANDIKLARI OYLARIMIZLA PATLATACAĞIZ!'

HDP Nusaybin Belediye Eşbaşkan Adayları Semire Nergiz ve Ferhat Kut, kitlenin Newroz’unu kutlarken, “31 Mart’ta sandıkları oylarımızla patlatacağız” dedi. Devamında Koma Amara’nın şarkılarıyla coşan kitle, halaylar çekti. 

Tutsak olan ve 21 gündür tecride karşı açlık grevinde olan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Ali Sincar’ın Newroz mesajı okundu.

Pero Dündar da, 1992 yılında Nusaybin’de Newroz’dan bir gün sonra katledilen 16 kişiyi anarak, “Onlar bizlere bu meydanları dar edeceklerini sandılar. Ama bizler her yıl daha da çoğalarak bu meydanlara çıktık. İşte burası Kürdistan" dedi.

TÜRK: KAWALAR BURADA!

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Newroz’un Kürt halkının direniş tarihi olduğunu vurguladı. Newroz meydanında zulme karşı yakılan ateşin halen meydanlarda olduğunu vurgulayan Türk “Kawalar da bugün burada. Kawalar Newroz ateşiyle zulme karşı mücadele etmeyi sürdürüyor” diye belirtti. 

Türk, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve direnişçileri selamladı.

Yerel seçimlerde başarılı olmak zorunda olduklarını belirten Türk, "Bugün hileleriyle de baş edeceğiz. Sizin mücadelenizle hilelerini boşa çıkaracağız” diye konuştu.

MİDYAT

Midyat’ta ise, binlerce kişi Midyat Otogarı’ndaki kutlama alanında bir araya geldi. Kutlamaya, Arap, Kürt, Türk, Süryani ve Mihallemi halkı kendi renkleriyle katıldı. Sık sık sloganların atıldığı kutlamalarda bir araya gelen binler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutsakları selamladı.

HDP Midyat Belediyesi eşbaşkan adayları Osman Demirci ve Havva Balcı, kitleyi selamlayarak, Newroz ruhuyla sandıklara gitmelerini istedi. Ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adayı Figen Altındağ’ın konuşmasıyla program devam etti. 

Milletvekili Tuma Çelik, kitleyi Türkçe, Süryanice, Arapça ve Kürtçe selamladı. Baskı ve zulüm karşısında çok fazla yol kat ettiklerini dile getiren Çelik, “31 Mart çok önemlidir. AKP- MHP baskıcı yönetimi kendilerini baskıyla dayatmaya çalışıyor. Bizler bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.