MİT'in Kerkük ziyaretinden sonra kentteki Kürtler fişleniyor

Türk MİT'inin dün Kerkük Valiliğinde Türkmen ve Arap meclis üyeleriyle yaptığı toplantının ardından Kerkük Valisi Said, Kürtleri fişleme çalışması başlattı. Muhtarlara bir yazı gönderen Said, "PKK ile irtibatlı olan ailelerin belirlenmesini" istedi.

Türk istihbaratı elemanlarının da aralarında olduğu bir heyetin 17 Ocak günü Kerkük Valiliği'ne gelerek, Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen ve Arap üyeleriyle yaptığı gizli toplantısının ardından Kerkük Valiliği Kürtlere karşı fişleme harekatına başladı.

Edinilen bilgilere göre, dün kentteki muhtarlara bir yazı gönderen Kerkük Valiliği, kentte "PKK ile irtibatlı olan ailelerin belirlenmesini" istedi. Kerkük Valisi Rakan Seîd imzalı yazının kentteki tüm muhtarlara gönderildiği belirtildi.

ANF'ye konuşan ve güvenlik nedeniyle ismini yazmadığımız kentteki bir muhtar, yazıda "Kerkük'te PKK'ye destek veren, çocukları PKK saflarında olan ailelerin belirlenmesi"nin istendiğini söyledi.

Ayrıca muhtarlardan mahallelerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerinin kaldırılması ve PKK lehine yapılan yazılamaların silinmesinin de istendiği belirtildi.

17 Ocak günü Türk MİT'i ve Türk devletinin Hewlêr Konsolosluğu elemanlarının da bulunduğu bir heyet gizlice Kerkük'e gelmiş ve valilikte Arap ve Türkmen üyelerle görüşmüştü.

Kerkük Valisi Rakan Seîd ile görüşen heyetin Kerkük'te "Arap ve Türkmenlerden oluşan bir askeri gücün kurulmasını ve kentin yönetiminin de Arap ve Türkmenlerde olması için birlikte hareket etme" önerisinde bulunduğu belirtiliyor.

Irak istihbaratından iki yetkili, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın bir yardımcısı, Irak Türkmen Cephesi'ne bağlı Turan Tugayı, Sünni Arap çevreler ve Kerkük Valisi Rakan Seîd'in katıldığı toplantı, 3 saat sürmüştü.