Kuzey Suriye halkları sokakta: Direneceğiz!

Kuzey ve Doğu Suriye halkları bugün Kobanê'de Koalisyon üssü önünde protesto gösterisi düzenledi. Eylemde tüm güçlere yanlış hesap yapmama uyarısında bulunan on binler, her türlü işgal ve saldırıya karşı direnecekleri mesajını verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye halklarından yüz bini aşkın kişi, ABD ile Türkiye arasındaki kirli pazarlıkları protesto için DAİŞ karşıtı Koalisyon Güçlerinin Kobanê'deki üssü önünde protesto eylemi düzenledi. Fırat bölgesinin farklı kentlerinden sabahın erken saatlerinde kötü hava koşullarına rağmen 7'den 70'e yüz bini aşkın kişi, araçlarıyla yola çıktı.

Kobanê, Minbic, Reqa, Tebqa, Sirrin, Girê Spî, Eyn Îsa ve bu yerleşim yerlerine bağlı köylerden Kürt, Arap, Asuri, Süryani, Ermeni, Türkmen ve Çerkeslerden oluşan kitle, sık sık şu sloganları attı: "Bijî Berxwedana Gelan", "Em planên qirêj qebûl nakin", "Me berxwe da, emê berxwe bidin", "Suriye halkları birdir, Türk devleti işgalcidir", "Şehîd namirin", "Bijî Berxwedana Efrînê" ve "Bijî berxwedana YPG'ê", Bijî Berxwedana YPJ'ê", "Bijî Berxwedana QSD'ê" ve "Bijî Berxwedana Gelan."

Açıklamadan önce Kürt, Arap, Türkmen ve diğer halklardan oluşan 7 kişilik bir heyet, üsteki ABD ve Koalisyon yetkilileriyle görüştü. Heyet, taleplerini barındıran bir mektubu da ABD yönetimi ve Koalisyona ulaştırmaları için yetkililere teslim etti. Eylemde Kobanê Kantonu Yönetimi'nden Şirîn Osman ve Fırat Bölgesi Koordinasyon Üyesi Hemdan El Ebid birer konuşma yaptı. 

'ÖZGÜCÜMÜZLE YÜRÜYECEĞİZ'

Bölge halklarının devrimin ilk gününden bugüne kendi özgüçleriyle yollarına devam ettiklerini ve bugünden sonra özgüçleriyle yürümeye devam edeceklerini kaydeden Şirîn Osman, "Asla ve asla üzerimizdeki kirli pazarlıkları kabul etmeyeceğiz. Türk devletinin işgalini kabul etmiyoruz. Bu şehitlerimize verdiğimiz sözdür. Kimse yanlış hesapların içerisinde olmasın" dedi. 

'KARŞIMIZA KİM ÇIKARSA ÇIKSIN...'

Kuzey ve Doğu Suriye'nin bölge haklarının ortak mücadelesiyle Ortadoğu'nun en istikrarlı bölgesi olduğunu ve milyonlarca insanın burada yaşadığını belirten Hemdan El Ebid ise Koalisyon güçlerine bu istikrar alanına zarar verecek eylemlerden uzak durmaları çağrısı yaptı. Ebid, "Bizler bu bölgede büyük bedeller ödeyerek huzuru sağladık. Ama şimdi işgal tehdidiyle karşı karşıyayız. Bunu kabul etmiyoruz. Bu adımlar sadece bölge halkları için acı ve gözyaşı getirecektir. Bizler halklar olarak kim karşımıza çıkarsa direneceğiz. Savaş istemiyoruz, fakat işgali de kabul etmiyoruz" ifadelerinde bulundu. 

'TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARINA ORTAK OLUYORLAR'

Konuşmaların ardından hazırlanan metin basın mensuplarına dağıtıldı. Türk devletinin Kuzey Suriye'de Kürt, Arap, Asuri, Süryani, Ermeni, Türkmen ve Çerkes haklarına her zaman büyük düşmanlıklar beslediğinin vurgulandığı metinde, Türk devletinin Rusya ile geliştirdiği Efrîn senaryosunu tüm Kuzey Suriye'de hayata geçirmek istediği vurgulandı. 

Bölge halklarının DAİŞ zulmüne karşı büyük bedeller ödedeği ve on bini aşkın şehidinin olduğununun hatırlatıldığı metinde, "Şimdi ise bir NATO üyesi olan Türk devleti, bölgemizi tehdit ediyor. Bu Koalisyon güçlerinin sorumluluğunu daha da arttırır. Ama Koalisyonun sessizliği ise manidardır. Bu sessizliği meşru olarak görmüyoruz. Efrîn işgalindeki sessizliği yine burada da görüyoruz. Bu da Türk devletinin suçlarına ortak olmak anlamına geliyor" denildi. 

TALEPLER

Açıklamanın sonunda ise ABD'nin hiçbir haber vermeden güçlerini çekmesinin bölge halklarında tepkiye yol açacağı belirtilerek, uluslararası kamuoyuna yönelik şu talepler dile getirildi: "ABD ve Koalisyon güçlerine çağrımız, Türk devletinin suçlarına ortak olmamak için bu sessizliklerine son vermeleri ve tüm Kuzey Suriye hava sahasının Türk devletinin savaş uçaklarına kapatılmasıdır. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'e (BM) de Türk devletinin saldırılarına karşı bölgeye Barış Gücü'nü göndermeleri çağrısında bulunuyoruz."