Kunur: Kayyumları seçimle göndereceğiz

DBP'li belediyeleri gasp eden kayyumları seçimle göndereceklerini söyleyen Cizre Belediye Başkanı Kunur, "Halkımız, yerel seçimlerde kirli politikalara gereken cevabı verecektir" dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde, yüzde 97 oy alarak belediye eş başkanı seçilen Kadir Kunur, göreve başladıktan 2 yıl sonra İçişleri Bakanlığı tarafından Aralık 2016 yılında görevden alındı. Diğer gasp edilen DBP'li belediyelerde olduğu gibi Kunur'un görevden alınmasının ardından Cizre Belediyesi'ne de kayyum atandı. Her geçen gün biraz daha hareketlenen yerel seçim gündemine ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulunan Kunur, yerel seçimlere daha farklı ve hassas yaklaştıklarını belirtti.

Son 3 yıldır partilerine yönelik bir tasfiye sürecinin başlatıldığına dikkat çeken Kunur, her alanda kazanımlarına devlet tarafından da el konulmaya devam edildiğini söyledi. Kunur, "Ama bizim bu seçimler için yapacağımız hazırlıklar, son 3 yıldır partimize uygulanan politikalara cevap olacak. 16 Nisan'da yapılan referandum seçimlerinde ve geçtiğimiz parlamenter seçimlerinde halkımız nasıl bir sahiplenme ortaya koyduysa, bu seçimlerde de kirli politikalara karşı kararlılıkla ve açık bir şekilde cevaplarını verecektir. El koymalarla ne halkımızın iradesini ne de yerel yönetimlerimizi elimizden alabilirler" diye konuştu.

'TASFİYE POLİTİKALARI BOŞA ÇIKARILACAKTIR'

Yaşadıkları bu sürecin tarihten de okunabileceğini ifade eden Kunur, 1925'te Kürtlere karşı, demokrasi isteyenlere karşı çıkarılan Şark Islahat Planı'nı hatırlatarak, "Yine demokrasiyi, barışı isteyen, birlik beraberliği isteyen kişiler tamamen tasfiye edilmek isteniyor. Tek ulusta, tek inançta, tek dilde bir sistem kurup yürütmek istiyor. Bunun sonuçlarını da şimdi görüyoruz. Bu kanunun hazırlığı yapılıyor. Yerel yönetimleri elimizden almak için, kendileri de açıkça söylüyor basında da söylüyorlar, ‘Ne yaparsak yapalım yerel yönetimlerin bu partilere geçmesini engellemeliyiz’ diyorlar. Biz de açık yüreklilikle söylüyoruz ki halkımız bu açıklamalara cevap verecektir. Her ne kadar güvenliği arttırma adı altında halka baskı da yapsalar, oy taşısalar da halkımız iradesine sahip çıkacaktır. Bu tasfiye politikalarını halk boşa çıkaracaktır" dedi.

Yerel seçimlere dair hazırlıklara başladıklarını da ifade eden Kunur, "Biz de yerelde yönetimler olarak hazırlıklarımıza yavaş yavaş başlayacağız. Bu politikamız nettir. Birikimlerimiz olmuştur bu anlamda. Bütün zor imkanlara rağmen, özellikle de parti ve yerel yönetimlerimize yönelik yürütülen psikolojik savaşa rağmen çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'HER ZORLUĞA KARŞI HAZIRLIKLI OLACAĞIZ'

Çeşitli aksaklıkların ve eksikliklerin de yaşanabileceğini kaydeden Kunur, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ama biz her zorluğa karşı hazırlıklı olacağız ve seçimleri güçlü bir şekilde karşılayacağız. Aslında kayyum sadece belediye eş başkanlarımızın şahsiyetine atanmadı. Bu halkın diline, kültürüne, iradesine kayyum atanmak istendi. Kayyum atandı diye biz mücadelemizden vazgeçmedik. Bu kayyumları yine seçimle göndereceğiz ve kayyumlar hiçbir zaman sonuç almamıştır."

Halkın kayyumdan önce belediyeye evlerine gider gibi gittiğini söyleyen Kunur, "Gelip rahat bir şekilde sorunlarını çözer, işini yapar giderdi. Bunun için araya birilerini sokmalarına gerek kalmıyordu. Çünkü belediyeyi evleri gibi görüyorlardı. Ama kayyumdan sonra tam aksi oldu. Çalışma anlamında kıyas dahi yapmıyoruz. Halk bu antidemokratik uygulamalara karşı tepkilidir. Kapitalizm mantığıyla cadde yapıyor, bütün basını eline almış her gün yaptıklarını tekrarlıyor. Kayyum kentimizi geriye götürdü. Elbette bizim de eksikliklerimiz oldu. Halkımıza özeleştiri veriyoruz. Ancak halk hem bizim hem de kayyumların pratiklerini gördü ve halkımız antidemokratik uygulamalara karşı rahatsızdır" şeklinde konuşmasını sonlandırdı.