'Kürtlerin ortak bir siyasi mekanizması olmalı'

KNK'nin iki günlük ulusal birlik çalıştayına katılan yazar, siyasi gözlemci ve siyasetçiler, Kürt halkının "ülkenin dört parçasını kapsayan partiler üstü ortak bir siyasi mekanizmaya sahip olması gerektiği"ni kaydetti.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzenlediği iki günlük ulusal birlik çalıştayına katılan yazar, siyasi gözlemci ve siyasetçiler Kürt halkının ülkenin dört parçasını kapsayan partiler üstü ortak bir mekanizmaya sahip olması gerektiğini kaydetti. Gazeteci-yazar Kamûran Gulpî, Siyasi gözlemci Mesûd Ebdulxaliq ve Suriye Kürtleri Demokratik Partisi Genel Sekreteri Dr. Abidin Îsko söz konusu mekanizmaya ilişkin ANF'ye konuştu.

'ÖNEMLİ ORANDA YOL ALINDI'

KNK'nin bu çalıştayla dört parçadaki Kürtleri bir araya getirmek için yol temizliği yaptığını kaydeden Hewremî gazeteci-yazar Kamûran Gulpî, "KNK büyük bir çaba ve yorgunluk sonrası Kürdistan'ın dört parçasından 60'ı aşkın siyasi partiyi bir araya getirdi. Bu bile başlı başına büyük bir başarıdır. KNK şu anda bir yol temizliği çalışması yapıyor. İki günlük çalıştaya katılan parti ve güçler bize önemli bir yol katedildiğini de gösteriyor" dedi.

'PARTİLER ÜSTÜ BİR FORMDA OLMALI'

"Burada KNK'nin önünde siyasi partiler arasında balans ayarı görme görevi yok. KNK'nin önünde partiler üstü bir proje ortaya koymak var" diyen Gulpî, şunları dile getirdi: "Bu partiler üstü görev de ulusal birlik ve ulusal kongredir. Bizler de Hewramîler platformu olarak demokratik bir toplum için buradayız ve birliğin içinde yerimizi almak istiyoruz. Çünkü 26 yıllık Güney Kürdistan'daki yönetim tecrübesine rağmen biz Hewramiler hala siyasi partilerin parçalamışlıkları ve baskısı altındayız. Bunları konuşmak için bizler de Hewramîler olarak buradayız."

'ORTAK BİR SİSTEME İHTİYACIMIZ VAR'

Sykes-Picot Anlaşması'yle Kürdistan'ın arasına konan sınırların Kürt halkına büyük ızdıraplar yaşattığını dile getiren siyasi gözlemci Mesûd Ebdulxaliq ise, Kürdistan'ın dört parçasının koordinasyonunu sağlayacak ortak bir sisteme ihtiyaç duyulduğuna vurguda bulundu. Ebdulxaliq, "Dört parçada Kürt hareketlerinin büyük direnişleri oldu. Ama bunlar arasında bir koordinasyonun kurulması gerekir. Şüphe yok ki her parçanın özgünlükleri var. Ama bu ortak bir sistemimizin olmayacağı anlamına gelmiyor. Nasıl ki Latin Amerika, ya da Germenlerin oluşturduğu birlik sistemleri varsa Kürtlerin de dört parça için bir sisteminin olması gerekir. Bu sistem hem sorunların çözümünü sağlayacak hem de gelecek planlarının organize edilmesinde rol alacak" diye konuştu.

'ORTAK MEKANİZMA ULUSAL KONGRE OLABİLİR'

Suriye Kürtleri Demokratik Partisi Genel Sekreteri Dr. Abidin Îsko da ulusal kongrenin bir an önce gerçekleşmesi ve ortak mekanizma görevini görmesi gerektiğini söyledi. Îsko, "Hem Kürdistan'ın dört parçasındaki sorunların çözümü hem de aramızdaki ihtilafların kalkması için ulusal birliğin sağlanması ve ardından ulusal kongrenin yapılmasını hayati önemde görüyoruz. Bir karar mekanizması gibi hareket edecek olan kongre askeri, diplomatik ve siyasi birliği sağlayabilecektir. Bugün içinden geçtiğimiz süreç birliğin ertelenemez aşamada olduğunu gösteriyor. Kendimiz olmamız ve kendi kararlarımızı vermemiz için ulusal kongrenin mutlaka ve mutlaka yapılması gerekiyor. Ortadoğu'da yeni haritalar çizilirken biz bu fırsatı kaçırmamalıyız" dedi.