Kürtlere yasak, AKP’lilere serbest!

OHAL döneminde bölgede Kürtlere ait tüm dernekler kapatılıp, yeni derneklerin kurulmasına izin verilmezken, AKP yanlısı radikal İslamcı gruplar ise, kolaylıkla dernek açıp halka baskı uyguluyor.

Van'da son zamanlarda Vatansever ve Osmanlı Ocakları gibi derneklerin yanı sıra kendisini 'İslamcı-Muhafazakar' diye tanımlayan derneklerin sayılarındaki artış dikkat çekiyor. OHAL dönemlerinde dernek kurulması yasaklanırken, bu tür yapılanmalara ise, hemen izin veriliyor. Kobanê sürecinde AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın Van'da toplantı alarak 'Dernekleşin, devletin yapamadığını siz yapın' tavsiyesinde bulunduğu radikal İslamcı gruplar Van'da derneklerle topluma baskı kurmaya çalışıyor. Kendilerine STK diyen ama STK çalışması yürütmeyen, tam olarak ne yaptığı anlaşılmayan bu grupların gayrı resmi faaliyetler içinde bulundukları öğrenildi.

AKP, BÖLGEDE KENDİSİNE BAĞLI BİRÇOK DERNEK KURDU

Türkiye’de OHAL ilanı edildikten sonra Van Valiliği hemen hemen her ay gösteri, yürüyüş, toplanma ve basın açıklaması başta olmak üzere tüm demokratik eylem ve etkinlikler yasakladı. Türkiye illerinde OHAL ilanı varken, başta Van olmak üzere tüm Kürdistan'da ise, OHAL ile birlikte sıkıyönetim uygulanıyor. Sıkıyönetim uygulamalarına ek olarak Van’da OHAL üstüne OHAL ve uygulanıyor. Van’da uygulamalar sonucunda tüm Kürt dernekleri, Kürtçe okul ve kreşler kapatıldı, Kürt dili yasaklandı. Kürtlere yasak üstüne yasak uygulayan devlet, kendisine bağlı dernek ve vakıfları koruma altına aldığı gibi yine kendine bağlı birçok dernek de açtırdı.

BOTAN: BÜTÜN BUNLAR OHAL'İ SÜREKLİLEŞTİRMEK İÇİN YAPILIYOR

Siyasi partilerin bile sokakta basın toplantısı yapamaz hale geldiğini ifade eden HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, AKP yanlısı grupların ağırlaştırılmış sıkıyönetim döneminde mantar gibi her yerden çıkmasının kuşku yarattığını vurguladı. Bunların STK değil, başka amaçlarla kurulduğuna dikkat çeken Botan, "Türkiye’nin her yerinde kendi iktidar ve hegemonyalarını pekiştirmek için kuruluyor. Bu vatanseverler daha önce neredeydi. Sıkıyönetim ilan edilince, askeri darbe devreye girince, tek adam olunca mı vatansever oldular. Bunlar, AKP üst aklının ürettiği, OHAL ürünü olan, toplumla ilişkisi olmayan kullanılmaya müsait gruplardır. Toplumsal meşruiyetleri yoktur. Kendilerinin dışında bütün kurum ve kuruluşları kapattılar. Kendileri dışında kimseye yaşam alanı bırakmıyorlar. OHAL ürünü olan sözde STK’larla kuşatarak teslim almaya çalışıyorlar. Tüm bunlar OHAL işgalidir ve OHAL’i süreklileştirmek için yapıyorlar. Bunlar hepsi hormonludur. GDO ile oynanmış hormonlu ürünlerdir" diye konuştu.