Kürtler ulusal birliği konuşuyor

KNK'nin düzenlediği ulusal birlik çalıştayında Kürt aydın-yazar, akademisyen ve kanaat önderleri sunumlarını yapmaya devam ediyor.

Kürdistan Ulusal Kongesi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzenlediği ve Kürdistan'ın dört parçasından siyasi parti, sivil toplum örgütü ile aydın-yazar, akademisyen ve kanaat önderlerinin katıldığı ulusal birlik çalıştayında sunumlar yapılmaya devam ediliyor. Kürdistan'ın dört parçasından 350 kişinin katıldığı çalıştayda aydın-yazar, akademisyen-kanaat önderleri ve sivil toplum örgütleri ulusal birliğe ilişkin projelerini sunumlarını yapıyor. Yapılan sunumlardan bazılar şöyle:

'EHMEDÊ XANΠARTIK RAHAT UYUYABİLİR'

Cizîrê Kantonu Din Alimleri adına Mele Xizri: Ehmedê Xanî artık rahat uyuyabilir. Ortak bir çatı altında buluşmanın müjdesini veriyoruz. Bu toplantıyı Ehmedê Xanê’ye atfediyoruz. Süleymaniye, Hewlêr ve Kandil arasında Sêmalka yok. Ulusal birlik için bir araya gelip öncülük yapabilirler.

'ULUSAL KONGRE PARTİLER ÜSTÜ BİR YAPIDA OLMALI'

Hewremanlar adına Kamuran Gulpî: Ulusal Kongre bir partinin rengine bürünmemeli, partiler üstü bir yapıya bürünmeli. Ulusal kongre parti mesajlarına boğulmamalı. Ulusal kongre herhangi bir partinin gücünü arttırmak için bir araç olmamalı. Hewreman tarih boyunca bütün saldırılar karşısında kültürlerini savunabildiler. Demokratik toplumun güzel bir yüzünü oluşturuyorlar. Ulusal kongre çalıştayının Hewreman’da düzenlenmesini öneriyoruz. Kürt ortak kimliğinde buluşmalıyız.

'ADİLANE BİR BİRLİK YARATMALIYIZ'

Şêx Seîd Derneği adına Kasım Fırat: Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçler her zaman yakalanmaz. Bizler bu çalıştayda bazı sorunlar görüyoruz. Bu eksiklik KNK'nin değil, siyasi partilerindir. İttifak ihtilaflı güçler arasında yapılır. Bizim de her birimizin birbirimize karşı bir adım geri atması gerekir. Bizim üzerimizde süren inkar ve imhayı ancak birlikle durdurabiliriz. Nasıl bir birliğin cevabı da adilane bir birliktir, diyorum. Yani Kürt halkının menfaatlerini öncelemeliyiz.

DÜŞMANLARIMIZ BİZİ BİRBİRİMİZE YABANCILAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Yazar Ehmed Arîf: Bizler Kürtler olarak Fars, Arap ve Türk kültürleri altında eziliyoruz. Her biri halkımızın üstünde ayrı bir politika güderek bizi birbirimize yabancılaştırıyor. Bugün bu salonda standart bir dilimizin olmamasının nedeni de bu sömürgeciliktir. Madem düşman bizi bu şekilde birbirimizden ayırmaya çalışıyor, biz neden bunun karşısında ortak bir tutum sahibi olamıyoruz?

PARLAMENTERLER MECLİSİ ÖNERİSİ

Goran Güney Kürdistan Parlamentosu milletvekili Perwa Elî: Bizim kazanımlarımıza yönelik tehditleri iç ve dış nedenler olarak toparlarsak, dış nedenlerin de büyük oranda iç sorunlarımızdan kaynaklandığını görürüz. Bugün başta KDP olmak üzere bazı partilerin burada olmadığını görüyoruz. Bu kadar sorumumuz varken neden burada değiller?

Diğer yandan KNK de partiler üstü bir rol oynamak istiyorsa bizim daha önce de önerdiğimiz gibi bir Kürt parlamenterler meclisini kurmalıyız. Bu parlamento dünyada bizim temsiliyetimizi yapar ve rol üstlenmiş olur.

'KÜRT HALKININ ROLÜNÜ OYNAMASI LAZIM'

Goran parlamenteri Şêrko Mihemed Emîn: DAİŞ savaşının sonuna doğru yeni haritalar ortaya çıkıyor. Kürt halkı da dört bir parçada DAİŞ teröristlerine karşı en etkili mücadeleyi yürüten halk oldu. Şimdi yeni haritalar şekillenirken Kürt halkının da rolünü oynaması gerekiyor. Bunlardan önce de parçalar düzeyinde iç sorunlarımızı çözmemiz gerekmektedir.