'Kürtler birlik olursa yeni süreçte güçlü yer alır'

Van'daki Kürt siyasetçi ve insan hakları savunucuları, ulusal birliğin tartışılacağı toplantı öncesinde konuştu. "Kürtler bu süreçte birliklerini sağlamayı başarır ise oluşan bu dengelerde güçlü yer edinirler" dediler.

Van'daki Kürt kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, uluslar birliğini oluşturan Kürt halkının Ortadoğu'da seçillenen yeni dengeler de önemli yer edineceğini belirterek, sürecin birlik süreci olduğunu söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), 15-16 Temmuz günleri arasında Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde ulusal birliğin tartışılacağı ortak platformu topluyor. Van'da bulunan Kürt kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, konu hakkında ANF'ye konuştu.

'KÜRTLER YENİ DENGELERDE BİRLİK OLURSA YER ALABİLİR'

HDP Van Meclisi Üyesi Özgür Zeydanoğlu, Kürt halkının son 5 yılda Ortadoğu'da temel aktör olmayı başardığını hatırlatarak şöyle konuştu: "Tarih Kürtlerle ilgili olumlu şeyler kaydediyor, yazıyor. Kürdistan'ın her parçasının bu süreçte önemli kazanımları var ve özgürlüğe doğru gidiyor. Ortadoğu'da yeni dengeler oluşuyor. Tarihi görev olarak Kürtler bu süreçte birliklerini sağlamayı başarır ise oluşan bu dengelerde güçlü yer edinirler. Dolayısıyla tüm Kürt güçlerinin bu sorumluluk ile hareket etmesi, kendi küçük siyasi hesaplarının dışına çıkması ve tüm Kürt halkının geleceğini düşünmesi gerekiyor. 15-16 Temmuz tarihleri arasında KNK çatısı altında Süleymaniye'de çalıştay gerçekleşiyor. Şimdiden bu çalıştay Kürt halkında büyük bir coşku yaratmış durumda. Kürt birliğinin gerçekleşmesi yolunda bu çalıştay çok önemli role sahip. Çalıştaydan hemen sonra, tüm Kürt örgüt ve güçlerinin referandumdan önce Kürt Ulusal Kongresini toplaması gerekiyor. Bu gerçekleşir ise Kürtler için tarih olacaktır."

'REFERANDUM BİR ÖRGÜTÜN GÖRÜŞÜ OLMAMALI'

Güney hükûmetinin aldığı bağımsızlık referandumunu da değerlendiren Zeydanoğlu "Kürdistan halklarının temel sorunu ve katliamlara sebebiyet veren temel neden Kürtlerin birlik olmayışıdır. İçinden geçilen süreçte Kürtlerin temel ihtiyacı ittifak ve birliktir. Eylül ayında Güney Kürdistan'da bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi öngörülüyor. Bağımsızlık ve özerklik halkların en meşru hakkıdır. HDP olarak sonuna kadar Kürdistan'ın, alınan bu kararın arkasındayız. Ancak kararın birçok eleştirilecek tarafı bulunuyor. Halkların ve Kürt örgütlerinin görüşünün alınması gerekiyor. Bunun bir örgütün görüşü olmaması gerekiyor, Kürt ulusunun çıkarına olmalıdır." diye konuştu.

'TÜM KÜRT GÜÇLER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ'

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Van İl Örgütü Başkanı Fahrettin Tütüncü de, Kürtlerin tüm kurum, kuruluş ve partilerinin Kürtlerin ulusal birliğinden söz ettiğini hatırlatarak "Hiç kimse birlik olmasın demiyor. Ancak istenilen birlik nasıl ve kime göre? Kürtlerin ulusal birliğe ihtiyacı var. Kürtler ittifak olmalı, birbirini kabullenmelidir. PAK kuruluşundan bu yana Kürt birliği için çaba sahibi olmuştur. Kürtlerin talebi aynıdır, dolayısıyla tüm Kürt güçlerinin beraber hareket etmesi gerekiyor. Kürt 150 yıldır bağımsız bir ülke için mücadele ediyor ve bu fırsat bugün ellerine geçmiş bulunuyor. Bağımsızlık Kürtlerin en meşru hakkıdır ve herkesin bu karara destek olması gerekiyor" dedi.

'ÖNCE ULUSAL KONGRE VE BİRLİĞE İHTİYAÇ VAR'

İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet Kürtlerin ulusal birliği hakkında şöyle konuştu: "Kürtlerin ulusal birliği Kürdistan halklarının yıllardır talebi ve umududur. Nasıl ki her ulus bir araya gelip birlikte hareket edebiliyorsa, birlik ve beraberlik Kürtlerin de hakkıdır. Bu konu yıllardır gündeme geliyor, ancak konferans ya da kongre gerçekleştirilemiyor. Her defasında birileri müdahalede bulunyor ve Kürt birliğinin önüne engel oluyor. Hiçbir ülke ve gücün Kürtlerin birlik olmasını istemediği bin yıldır bilinen bir gerçek. Birliğini oluşturan Kürtler, Ortadoğu'da temel güç haline gelir. Bundan dolayı, Kürtlerin komşuları birliğin önünde engel oluyor. Kasr-ı Şirin ve Lozan antlaşmalarında da bu gerçeklik görülüyor. Yapılan katilamlar ve zulme rağmen, Kürtler bu defa birlik olma noktasında umutludur. 15-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek olan KNK çalıştayını çok önemli buluyorum ve herkesin destek olması gerektiğini vurguluyorum."

Referanduma ilişkin de Melet "Saygı duyulmalı. Eylül ayında gerçekleceke olan referandumun yol yönetimi açıklanmalı ve sadece birilerinin isteğine göre yürütülmemelidir. Bu kararda tüm halkın ve Güney örgütlerinin sözü olmalıdır. Bundan önce de Kürtlerin ulusal kongre ve birliğine ihtaç var." diye kaydetti.