'Kürt sorunu çözülürse darbeler engellenir'

İnsan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, Amed'de adalet arayışlarını sürdürdü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ile kayıp yakınları tarafından her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenlenen oturma eylemlerinin 440’ıncısı İHD binasında yapıldı. Eyleme yakınlarını kaybedenlerin aileleri ve İHD Kayıp Komisyonu üyeleri katıldı.

'PANZEHİR, KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜDÜR'

İHD Şube Başkanı Raci Bilici, Türkiye’de halkların özgür ve eşit bir şekilde yaşaması için mücadele verdiklerini kaydederken, yapılan tüm darbelerden sonra muhalefetin hedef alındığına işaret etti. OHAL ile kolluk güçlerinin insan hakkı ihlalinin arttığını vurgulayan Bilici, “OHAL ile ömürleri boyunca darbeyle mücadele edenler işsiz bırakıldı. HDP’nin eş genel başkanları tutuklanarak demokratik siyasetin önü kapatıldı. Darbeyi yapan kolluk güçlerinden hesap sorulmadı. Zırhlı koruma yasası verildi." dedi.

Bilici şunları da belirtti: “İktidar gibi düşünmeyen herkese her gün yeni bir darbe yapılıyor. Hayatın her alanında baskı var. Devlet kayıpları bulsun. Bulmadığı sürece darbeleri güçlendiriyor. Darbelerin panzehiri güçlü bir demokrasisidir. Kürt sorununun çözümüdür. Bunu yapmadıkları sürece darbelerin önünü alamazlar. Hükûmetin bu yanlış politikalardan vazgeçmesi gerekir."

RECEP İKİNCİSOY’UN HİKÂYESİ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 16 Temmuz 1980 tarihinde Amed'deki evinin önünde kaçırılarak kaybedilen Recep İkincisoy’un hikâyesini anlattı. İkincisoy’un, sık sık sivil giyimli polisler tarafından tehdit edildiği belirten Yalçın, olay günü saat 23.00’da evine gelirken kapının önünde kaçırıldığı söyledi. İkincisoy’un kaçırılmasının ardından yapılan tüm başvuruların sonuçsuz bırakıldığını dile getiren Yalçın, olayın görgü tanıkları olmasına rağmen karanlıkta bırakıldığını aktardı.