Kürdistan'ın kimsesiz kalan bahçeleri!

Kürdistan'da 90'lı yıllarda Türk devletinin koruculuk dayatması nedeniyle köylerini terk eden Kürdistanlıların kalan bağ, bahçeleri kimsesizlikten kurudu.

Bereketiyle tüm dünyaya nam salmış Kürdistan coğrafyası, Türk devletinin savaş politikaları sonucu verimsiz hale getiriliyor. Kimsesiz ve bakımsızlıktan üzüm bağlarının, narların, incirlerin ve daha nice meyvenin dalında kuruduğu köylerden birisi de Batmanın Hasankeyf İlçesine bağlı Aksu (Hîzûwê) köyü. Devletin koruculuk dayatmasını kabul etmeyip şehirlere göç eden birçok insandan geriye kalan bağlar, bahçeler bakımsız ve kuru.

Güvenlik gerekçesi nedeniyle ismini vermek istemeyen bir köylü geçmişte Aksu köyünde herkesin birlik ve beraberlik içinde yaşadığını fakat koruculuk sisteminden sonra bir çok yurttaşın toprağını terk etmek zorunda kaldığını belirtti. "Ben çocukluğumdan beridir buradayım ve toprağımı hiç terk etmedim" diyen Aksu köyü sakini, tüm baskılara rağmen koruculuğu kabul etmediğini vurguladı.

'KÖYÜNÜZE DÖNÜN'

Devletin baskılarından dolayı göç eden yurttaşların ardından köydeki onlarca bağ ve bahçede ürünlerin bakımsızlıktan kuruyup gittiğini söyleyen Aksu köyü sakini, susuzluktan dolayı da bir çok ürünü ekemediklerini belirterek, "Biz şu gördüğünüz üzüm bağından bu mevsimde tonlarca üzüm toplayıp, üzüm suyundan pekmez ve bastık elde ediyorduk. Şu an sadece bir üzüm bağı. İncirinden tutun narına kadar geçimimizi sağladığımız ne varsa artık bakımsızlıktan kurudu" diye konuştu.

Köyden göç etmek zorunda kalan yurttaşlara da çağrıda bulunan Aksu köyü sakini konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Ne kadar zorluk çekildiğini bende bilirim ama ne olursa olsun köyünüze dönün ve bağ bahçe toprağınıza sahip çıkın. Her şey kurudu gitti. Eskisi gibi yeşil olsun bu coğrafya. Bu da sizin köyünüze gelmenizle gerçekleşecek."