Kürdistan kentlerinde seyahat da yasak

Van-Ağrı ve Van-Iğdır arasında bulunan onlarca arama ve kontrol noktası nedeniyle insanların  seyahat etme özgürlüğü engelleniyor; OHAL’ı aratmayan uygulamalar dayatılıyor.

Demokrasinin ve insan haklarının rafa kaldırıldığı Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da insanların  seyahat etme özgürlüğü arama ve kontrol noktaları adı altında engelleniyor. İnsanların bölgelerinde bir saatlik yolculuğu arama ve kontrol noktaları nedeniyle saatlerce sürüyor.

Kürdistan illeri adeta açık cezaevlerine döndü. Başta Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis olmak üzere tüm Kürt kentlerinde binlerce karakol ve kalekol yapıldı. Şehirlerarası yollarda bulunan arama ve kontrol noktalarına yeni arama ve kontrol noktaları kuruldu. Bu kontrol noktalarının bir kısmında korucular bulunurken, bazılarına polis, bazılarına ise asker konuşlanıyor.

BAZEN 500 METREYİ AŞMIYOR

Yollarda bulunan bazı arama ve kontrol noktalarının arasındaki mesafe, 500 metreyi bile geçmiyor. Her arama noktalarında kimlik sorgulaması, üst araması yapılırken, araçlar ise didik didik aranıyor ve eşyalar dağıtılıyor. Arama noktalarında hiçbir suç unsuru olmamasına rağmen keyfi olarak sürücülere binlerce TL ceza kesiliyor. Bahar aylarıyla birlikte OHAL’ı aratmayan uygulamalar yoğunlaşıyor. Van-Ağrı ve Van - Iğdır arasında bulunan onlarca arama ve kontrol noktası nedeniyle yurttaşların seyahat etme özgürlüğü engelleniyor.

1 SAATLİK YOL 5 SAATE ÇIKABİLİYOR

Van-Ağrı arasındaki mesafe, 200 km olmasına rağmen Van-Patnos arasında 5 arama noktası, Patnos-Tutak arasında 3 arama noktası, Tutak-Hamur arasında 2 arama noktası, Hamur-Ağrı merkez arasında 2 arama noktası bulunuyor. Bu arama noktaları nedeniyle 1 saatlik ulaşım 5 saate kadar çıkabiliyor. Her arama noktasında ise ayrı yarı cezalar kesilebiliyor. Anayasa ve kanunlarla güvence altına alınan seyahat etme özgürlüğü, bu uygulamalarla engelleniyor.