Kürdistan'daki 1 Mayıs kutlamalarında 'tecrit' protestosu

Kürdistan'da emekçiler, 1 Mayıs için alanlara çıktı. AKP'nin emek düşmanı uygulamalarının protesto edildiği eylemlerde, tecrit ile açlık grevlerine dikkat çekildi.

Kürdistan'ın birçok kentindeki 1 Mayıs kutlamalarında İmralı tecridinin kaldırılması istendi. 

ŞIRNAK

Şırnak’ta 4 yıl önce kent merkezi ve ilçelerinde ilan edilen "sokağa çıkma yasakları"ndan bugüne yapılamayan 1 Mayıs kutlamalarına bu yıl da engel olundu. Cizre’de yapılmak istenen mitinge Kaymakamlıkça izin verilmemesi üzerine Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu üyeleri, günü Cizre’deki sendika binası önünde yaptıkları açıklama ile kutladı.

Açıklamaya HDP’li belediye eşbaşkanları ve parti yöneticileri, Şırnak Tabip Odası ve TİHV üyeleri de katıldı. Ysapılacak açıklama öncesinde bir süre halay çeken emekçiler, sonrasında kentte devlet güçlerince katledilen Aziz Yural, Eyüp Ergen ve Şehmus Dursun’un fotoğraflarının yer aldığı bir pankart açıp, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. 

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Muzaffer Yıldırım, emekçilere dönük hak gasplarına, iş cinayetlerine, muhalif basın ve akademisyenler üzerindeki baskılara değindi, tecrit ile açlık grevlerine dikkat çekti. Yıldırım, "Tecritte ısrar eden AKP iktidarı açlık grevleri sonuçlarının ve ölümlerin sorumlusu olarak tarihe geçecektir.  Ölümden değil, yaşamdan yanayız. Tecrit bir insanlık suçudur” dedi. 

MARDİN

Mardin'de isçiler, kadınlar, kamu emekçileri ve anneler alana çıktı. Valiliğin engeli nedeniyle şehir merkezinde düzenlenemeyen kutlamalar, şehir merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Artuklu Kapalı Spor Salonunun önündeki boş alanda yapıldı. Karayolları İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kitle buradan spor salonunun önüne kadar kortejler eşliğinde yürüdü.

Barış Anneleri'nin en önde olduğu yürüyüş kolunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde süren açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çeken pankart ve dövizler taşındı. 

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Bozan, açlık grevi eylemlerine ses vermeyi sürdüreceklerini söyledi. Barış Anneleri Meclisi adına konuşan Perihan Altuğ, "Çocuklarımızın açlığına ses verin. Biz annelere ses verin. Türk annelerine, Kürt annelerine sesleniyorum. Bu çığlığı duyun. Ölümlerin önüne geçin. Tecrit son bulsun. Çocuklarımız yaşasın" diye konuştu. 

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk de, açlık grevi eylemlerine dikkat çekerken, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına harekete geçme çağrısında bulundu. 

Kutlamalar yapılan konuşmaların ardından Koma Hivron'un seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

DERSİM

Dersim'de emek ve demokrasi güçleri öncülüğünde 1 Mayıs, Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. Miting öncesi Sanat Sokağı’nda toplanan yüzlerce kişi, buradan Seyit Rıza Meydanı’na kortej şeklinde yürüdü. HDP, "Tecrit kaldırılsın, Leylalar yaşasın, bijî 1 Gulan", KESK Dersim Şubeler Platformu, “Güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe teslim olmayacağız”, DİSK ise "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Dokunamazsın haktır, ganimet değil” yazılı pankartlar açtı. Yürüyüş boyunca sık sık "Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan”, “İmralı'ya bin selam”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın 1 Mayıs” ve “KHK'ler gidecek biz kalacağız” sloganları atıldı. 

1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Gürbüz Solmaz, ekonomik krize dikkat çekerek, "Kriz soframızdaki ekmeği daha da küçültmekle kalmayıp gelecek kaygımızı arttırıyor" dedi.

Nefret ve kutuplaştırma söylemlerini eleştiren Solmaz, "Savaşa, kutuplaştırmaya karşı herkesi barışın iyileştirici gücüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. 'Güvenlik' politikalarından dolayı birçok insan açlık grevine girdi. İktidar görmezden gelse de en yakıcı sorunun Kürt sorunu olduğunu söylüyor ve hükümeti yeniden çözüm sürecine dönmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

SİİRT

Siirt’te 1 Mayıs kutlaması Belediye-İş Sendikası üyeleri tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda kutladı. Polis ablukasına alınan meydanda, 1 Mayıs’ı kutlayan emekçiler, davullar çalarak halaya durdu. 1 Mayıs kutlamasına, Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık ile çok sayıda kişi katıldı. Burada açıklama yapan Belediye-İş Sendikası Siirt Şube Başkanı Halit Akınay, emek düşmanı politikalara, işsizliğe, yoksulluğa, kıdem tazminatının zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortasıyla (BES) birleştirilerek fona devrine, emperyalizme karşı ve krizin faturasını ödememek için 1 Mayıs’ta alanlarda olduklarını söyledi. Belediyelerde işten atılan tüm işçi ve memurların hemen işe alınmaları ve emeklilikte yaşa takılan emekçilere adalet istemek için alanlarda olduklarını belirten Akınay, “İş cinayetlerinin son bulması, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması için, yeni cezaevleri yatırımları değil; üretime, kamu yatırımlarına dayalı, 'insan onuruna yakışır iş’ talebiyle alanlardayız" dedi.