Kürdistan'da şiddetli yağışlar

Kürdistan’ın bir çok bölgesi şiddetli yağışların etkisi altında kaldı. Kandil köylerinde evler ve köprüler yıkıldı, Amed’de bir kişi hayatını kaybetti, Yüksekova’da iki köy tahliye edildi.

Güney Kürdistan’da Perşembe günü gece şiddetli yağış Kandil eteklerindeki köyleri vurdu.

ONLARCA KÖY ETKİLENDİ

Yağmur, Süleymaniye’nin Ranya ve Hewler’in Soran ilçesine bağlı onlarca köyü etkilerken, selin Suredê, Aşqulkê, Sergenel, Sinemokê ve Qirneqe köylerini ana yola bağlayan Bireê köyündeki köprüyü yıktığı görüldü. Köprünün yıkılmasından sonra Suredê, Sergenel, Sinemokê, Qirneqe’de yaşayan onlarca aile mahsur kaldı.

Şiddetli yağış ve sel elektrik direklerini de devirdiği için köylerin hiçbirine elektrik verilemiyor.

EVLER YIKILDI, TARLALAR SULAR ALTINDA KALDI

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Qirneqe köyünde 6, Biredê köyünde 3 ve Sinemokê köyünde de 1 ev yıkıldı. Diğer köylerden henüz haber alınamadı ve yıkılan ev sayısının daha fazla olduğu belirtiliyor.

Bölgedeki köylere ait tarla, bağ ve bahçeler de sel suları altında kalırken, can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

YÜKSEKOVA’DA İKİ KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde üç gündür etkili olan sağanak yağıştan dolayı iki köy sular altında kaldı. Yüksekova ilçesine 20 km uzaklıkta bulunan Adaklı (Alekanan) ve Kadıköy (Kadyan) köylerinde üç gündür şiddetli yağışlar var.

Sağanak yağışlardan dolayı su baskınları yaşandı. Kadıköy’de bir çok ev ve ahır sular altında kaldı, köyün tamamı tahliye edildi. Köylerini terk eden köylüler, araçlarla Yüksekova merkeze taşındı.

Adaklı'nın içerisinden geçen Çemine Deresi de sağanak yağış nedeniyle taştı. Dere kenarındaki köy sakinleri tahliye edildi. Selden dolayı ağır maddi zararlar oluştu.

AMED’DE 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Amed’de yağışlar nedeniyle kayganlaşan yolda devrilen bir yolcu otobüsünde bir kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı.

Bingöl-Amed seferi yapan 23 ES 260 plakalı yolcu otobüsü, merkez Sur ilçesine bağlı Mermer köyü Yazılıpınar mevkisinde aşırı yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkarak devrildi. Kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

ŞIRNAK VE MARDİN’DE SAĞANAK YAĞIŞ

Şırnak ve Mardin genelinde etkisini sürdüren sağanak yağış sonucu birçok ev sular altında kaldı. Bir çok evin çatışları uçarken, meydana gelen heyelanlar nedeniyle de kimi yollar trafiğe kapandı.

Şırnak yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapanırken, Beytüşşebap ilçe merkezi ve köylerinde bir çok ağaç ve elektrik direği devrildi, bazı evlerin çatısı uçtu.