Kürdistan Bölgesi'nde 10 ayda 10 bin hak ihlali!

Kürdistan Bölgesi’nde 10 ayda 10 bine yakın hak ihlali yaşandı.

Kürdistan Bölgesi’nde insan hakları konusunda ciddi hak ihlalleri görülüyor.

KADINLAR KATLEDİLİYOR, İNTİHAR EDİYOR

Kürdistan Bölgesi’nde aile, toplum ve iktidar tarafından kadın hakları ihlal ediliyor. 29 Kasım 2018’de Süleymaniye Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Merkezi’ne silahlı saldırı düzenlendi. 

Kürdistan Bölgesi’nde 2018’in ilk 10 ayında 104 kadın katledildi veya intihara sürüklendi. Aynı zamanda 224 yakılma veya kendini yakma olayı yaşandı. Kadınlar tarafından 8 bin 141 dava açıldı.

ÇOCUK İŞÇİLER

Binlerce kişi Rojava’dan ve Suriye’den Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne göç etmek zorunda kaldı. Irak’a yönelik saldırılar da insanların yönlerini Kürdistan Bölgesi’ne çevirmelerine sebep oldu. Hayat şartlar en zor olan ise çocuklar oluyor. Çocuklar küçük yaşlarda çalıştırılıyor ve birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Kürdistan Çocuklarını Koruma Örgütü’nün anketine göre sadece 2018’de Süleymaniye’de 384 çocuk, işçi gibi çalıştırılıyor.

Çalıştırılan çocukların yüzde 96’sı ailesi göç eden çocuklar.

SİYASİ BASKILAR

Irak’taki son parlamento seçimlerinde, Komünist İşçi Parti’sinin 6 üyesi, poster astıkları için Süleymaniye’de tutuklandı.

Son olarak 30 Eylül 2018’de gerçekleştirilen Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinde Tevgera Azadi engellemelerle karşı karşıya kaldı. Hükümet, Tevgera Azadi’nin seçimlere katılmasına izin vermedi. Tevgera Azadi, Irak Hükümeti tarafından resmikabul edilmesine rağmen, engellendi. Ancak Tevgera Azadi, 12 Mayıs 2018 Irak Parlamento seçimlerine katıldı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, resmiyeti olmayan partileri kapatma kararı aldı. Ancak Irak’ta resmiyeti olan Tevgera Azadi’nin resmiyet talebine cevap vermeyen hükümet, Tevgera Azadi’nin ofislerini kapattı. 

GAZETECİLERİ KATLEDENLER TUTUKLANMADI!

Kürdistan Bölgesi’nde son dönemde birçok gazeteci katledildi. Hükümet, gazetecileri katledenlerin hiçbirini tutuklamadı ve inceleme başlatmadı. 

Gazeteci Haklarını Koruma Merkezi’nin (Metro) verilerine göre 2018’in başından bu yana gazetecilere yönelik 250 ihlal yaşandı.