Köyleri yakıldı, şimdi de ikametgah isteniyor

Feraşin Yaylası’nda bu yıl arama noktalarını arttıran ve girişleri yasaklayan askerler, gitmek isteyen köylülerden 90’larda yaşadıklarına dair ikametgah belgesi istiyor.

Van’ın Gürpınar ile Şırnak’ın Beytüşşebap ilçe sınırları içinde kalan Feraşin Yaylası’nda havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkmak isteyen köylülerden 1990’lı yıllarda yakılmış olan köylerde oturduklarına dair ikametgah isteniyor. Köyleri tamamen yıkılmış ve haritadan silinmiş olan Feraşinliler bu yüzden yaylalara çıkamıyor.

Tarım ve hayvancılığın önemli merkezi konumunda olan Feraşin Yaylası’nda bulunan 28 köy, ağır çatışmaların yaşandığı 1990’lı yıllarda Türk ordusu tarafından yakılarak haritadan silindi. Köylerin boşaltılmasıyla birlikte Feraşin koçerleri, kentlere göç emek zorunda kaldı.

Van Valiliği, Van’da yayla ve meraların kullanımına ilişkin kuralları Mart ayında yeniden düzenlediğini açıklamıştı. Açıklamada 103 mera ve yaylanın kullanıma kapatıldığı duyurulmuştu. Van’da 103, Hakkari’de 31 bölge ‘Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmişti.

AĞIR BASKILAR YAŞANIYOR

Feraşin Yaylası sakinleri, 2004’te çıkarılan Köye Dönüş Yasası ile birlikte yaz aylarında yaylalara çıkmak için çadırlar kurdu. Kurulan çadırlar ile birlikte Feraşin Yaylası’nda tarım ve hayvancılık ile arıcılık yapan köylüler, son dönemlerde yine ağır baskılarla karşılaşmaya başladı. Köylüler yaylalara gitmek için saatlerce arama noktalarında bekletiliyor.

Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun geçen yıl gittiği Feraşin’de yaptığı "Önümüzdeki yıl herkes özgürce yaylalara çıkabilecek" açıklamasına ve yasaklı bölge olmamasına rağmen Feraşin’e girişlere izin verilmiyor.

KORUCU OLANLARA SERBEST

Bu yıl havaların ısınmasıyla birlikte yeniden yaylalara çıkmak isteyen çiftçiler onlarca arama noktasından geçiriliyor. Sadece saat 10.00 ile akşam arası yarım saatliğine yaylaya gidilmesine izin veriliyor. Ancak, bu uygulama korucu ve aileleri için geçerli değil. Korucular istedikleri zaman yaylalara giderek topraklarını ekiyor, hayvanlarını otlatabiliyor.

ASKERDEN ÖZEL İZİN

Korucu olmayanlardan 1990’lı yıllarda yakılan köylerde ikamet ettiklerine dair ikametgah belgesi isteniyor. Çiftçilerin Beytüşebap Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek özel izin alması gerekiyor.

Konuya ilişkin bilgi veren çiftçiler, şunları söyledi: "Köylerimizi yakıp ortadan kaldırdılar. Şimdi de o köylerde oturduğumuza dair ikametgah istiyorlar. Feraşin’e girmek tamamen yasaklanmış durumda. Önümüze bariyerler yetmemiş gibi askeri kontrol noktaları konulmuş. Sadece yarım saat için saatlerce bekliyoruz."