KNK üyeleri: Ulusal birlik çalıştayına katılmamak KDP'nin tercihi

KDP'nin ulusal birlik çalıştayına katılmamasına ilişkin konuşan KNK üyesi Adem Uzun, diyalogdan kaçmamak gerektiğini söyledi. KNK üyesi Zekerya Halepçe ise neden katılım sağlanmadığını açıklamanın KDP'nin işi olduğunu dile getirdi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) 15-16 Temmuz tarihlerinde Süleymaniye'de düzenlediği ulusal birlik çalıştayına Kürdistan'ın dört parçasından 60'ı aşkın siyasi parti, onlarca sivil toplum örgütü ve yüzlerce aydın-yazar, akademisyen ve kanaat önderi katıldı. Ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve ona bağlı gruplar, KNK'nin kendilerine yaptığı ziyaretlerde ulusal birlik çalışmalarına katılacaklarını söylemelerine rağmen çalıştaya katılmadı.

KDP'li yetkililerin çalıştaya katılıp katılmayacaklarını konusunda son güne kadar KNK'yi arayarak çelişkili beyanlarda bulunmaları ve katılımları için bazı ön şartları öne sürmelerini KNK üyeleri Adem Uzun ile Zekerya Halepçe ANF'ye değerlendirdi.

'KATILMALARI İÇİN ÇABALARIMIZ SÜRECEK'

KNK'nin ulusal birlik çalıştayı için oluşturduğu heyetin KDP'yle de görüştüğünü hatırlatan Uzun, KDP'nin çalıştaya katılmamayı tercih ettiğini söyledi. Uzun, "Herkesle görüşüp davet ettiğimiz gibi onlarla da görüşüp davet ettik. Gelmeyeceklerini söylemediler. Ama gelmemeyi tercih ettiler. Ama ulusal meseleler hepimizi işidir. Buna KDP de dahil. Yani onları da ilgilendirir. Bu sefer gelmediler. Bir sonraki toplantıya gelmeleri için çabamız olacaktır" dedi.

'TARTIŞMADAN KAÇMAMAK GEREKİR'

Ulusal birliğin her Kürt partisinin görevi olduğunu belirten Uzun, diyalog ve müzakereden kaçmamak gerektiğini ifade ederek, "KDP'nin de ulusal çalışmalara katılması iyi olur. Ama ulusal çalışmalar süreklilik arz ediyor, devam edecektir. Çünkü halkımız, tarihimiz, şehitlerimiz bizden bunu istiyor. Bizler ulusal birlik için her türlü konuşma, diyalog, öneri ve tartışmaya hazırız. Herkesin gelip tartışmaya katılması gerektiğini söylüyoruz. Tartışmadan, müzakere etmekten kaçmamak gerek. Onların da bir sonraki platformlarda bulunacaklarını bekliyoruz" diye kaydetti.

'NEDENİNİ AÇIKLAMAK KDP'NİN İŞİDİR'

Ulusal birlik çalıştayı hazırlık sürecinde tüm partilere işlenen prosedürün KDP için de işlediğini söyleyen KNK üyesi Zekerya Halepçe ise çalıştaya katılmamanın izahının KDP'nin işi olduğunu ifade etti. Helepçe, "Ulusal birlik çalıştayı görüşmeleri ve davetiyelerin gönderilmesinde Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi partilere nasıl bir protokol yapılmışsa Kürdistan Demokrat Partisi'ne de aynı şekilde bir protokol düzenlendi. Yani kendileriyle görüşüldü, davetiye gönderildi ama kendileri katılmamayı tercih etti. Onların da katılmasını isterdik. Ama katılmıyorlarsa bunun açıklaması ve nedeni onların işidir. Halka kendileri anlatmak zorunda kalırlar" diye konuştu.