KNK: Rojhilat ve İran halkları başaracak!

KNK, "Rojhilatê Kürdistan halkı ve bütün İran halkları başarıyı elde edecektir" mesajını verirken, İran’ın değişimi için güçlü bir birlik kurulması gerektiğini belirtti.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) halkın başlattığı eylemlere ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'AYETÛLLAHAN YAŞAMI HARAM ETTİ'

KNK'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Ayetûllahan İran’ın tamamını halklara zindana çevirdi. Kürt halkı Ayetûllahan’ın zulmünü kabul etmeyerek, çoğu kez direndi. O günden beri Rojhilat’taki halkımız ulusal ve demokratik istekleri için direniyor. Ayetûllahan iktidara el koyduğu günden beri İran’ın zenginliklerini talan etti. Yaşamın halka haram etti. Ayetullahan rejimi zulme, baskı ve gerici yaşama öncülük etti.

İran’daki insanların hakları hatta ülke dışındaki insanların ulusal hakları bile görmezden gelindi. Muhalifleri zindana attılar ya da idam ettiler. Rojhilat’ta faşist bir siyaset yürüttü. Kürt halkının her hak arayışında, isteminde ölümle, katliamla cevap verdi. İran’ı kendi karanlık kafalarına göre karanlık bir ülkeye çevirdiler. Kadınlara yaşamın zindan ettiler. Kadınları kara çarşafa mahkum ettiler. İran’ı halklara zindan ettiler.

'İRAN HALKI ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYOR, DİRENİŞİ BÜYÜTÜYOR'

İran halkı kendi isteklerini bir yana bırakıp, alanlara çıkarak, rejime karşı sesini çıkarıyor. Meşhed’den Kirmaşan’a İran halkı ayaktadır. Elinden alınan ekmeğini, Ayetullahan tarafından talan edilen sofrasını istiyor. Kara çarşafla özgürlüğü elinden alınan kadın özgürlüğünü istiyor. Öğrenciler, işçiler, emekçiler kendilerinden çalınan yaşamı istiyorlar. İran halkı özgürlüğünü istiyor.

'ALTERNATİF OLUNDUĞU GÖSTERİLMELİ'

İran halkının 6 gündür başlattığı eylemler bir anda olup bitecek bir şey değil. Eylemlerin derinliği var. Atılan eylemler cesareti gösteriyor. Direnişin büyüklüğü her geçen gün halkın katılımıyla büyüyor. Ayetullahan rejiminin zulmüne karşı bir direniştir. Rojhilat’taki halkımız da tepkilerini gösteriyor, günlerdir ayaktadır.

KNK olarak İran’daki bu ayaklanmayı haklı ve meşru görmekteyiz. Halkın taleplerini destekliyoruz. Rojhilatê Kürdistan’dan İran’a kadar, nerede bir demokrasi talepçisi varsa el ele vermeli ve birlik olmalıdır. Birlik oluşturarak demokratik bir alternatif olduklarını İran halklarına göstermelidirler.

Rojhilatlı güçler, halkın talepleri için acil bir şekilde bir program oluşturmalıdır.

Rojhilatê Kürdistan halkı, siyasi ve demokratik yöneticilerinin, eylemlere katılan diğer İran halkları ile demokratik bir program çerçevesinde anlaşabilmeleri için öncelikle kendi içlerinde birlik olması ve ortak hareket etmesi gerekir.

'BÜYÜK DEĞİŞİM YARATABİLİR'

İran halklarının ayaklanması en kısa zamanda demokratik ve adil bir program zemininde organize edilebilirse, bu serhildan İran’da büyük bir değişim yaratabilir. Halkın mesajı gayet açık ve nettir. Halk özgürlük, demokrasi ve adalet temelinde bir değişim talep etmektedir. İran halkı ekmekten önce özgürlüğü talep ediyor. Ayetullahan rejimi yöneticileri, bu hususu iyi görmelidir.

Rojhilatê Kürdistan halkı, İran halkının bu haklı ve meşru talepleri ile birliktedir. ‘Ekmek ve özgürlük’ sloganları İran’ın değişimi sloganı ile paraleldir. İran’ın değişimini talep eden bu sloganın arkasında güçlü bir birlik kurulmalıdır.

Rojhilatê Kürdistan halkı ve bütün İran halkları başarıyı elde edecektir."