KNK: Ortak payda Kürdistan olacak

Temmuz ayı ortalarında Güney Kürdistan’da siyasi parti temsilcileri ve farklı toplumsal kesimlerin katılımıyla “ulusal birlik, ulusal kongre ve Kürdistani strateji”nin belirlenmesi için tartışma platformunun oluşturulması planlanıyor.

Kürt birliği çalışmalarını yeniden canlandıran KNK, şimdiye kadar yaptığı görüşmelerde ulusal birliğin tartışılacağı ortak bir platform için hem koşulların elverişli olduğunu hem de siyasi partilerin olumlu olduğunu belirtiyor.

Kürt halkının yüzyıllardır özlemini çektiği Kürt birliği ve ulusal kongresinin tartışılması için ortak bir tartışma platformu için 12 Haziran günü Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısıyla çalışmanın startını veren Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kürt siyasi çevreleriyle görüşmelere devam ediyor. KNK heyeti de şimdiye kadar yürüttükleri çalışmalar ve planlamaları hakkında ANF’ye bilgi verdi.

Kürdistan’ın dört parçasındaki siyasi parti ve toplumsal kesimlere Kürt ulusal birliğinin ve ulusal kongrenin tartışılacağı ortak bir platform çağrısı yapan KNK, açıklamasında “Kürdistan özelinde ve Ortadoğu genelinde ciddi alt üst oluşların yaşandığını” kaydederek, böylesi önemli bir süreçte Kürt halkının “ortak bir strateji sahibi olması gerektiğine” vurguda bulunmuştu.

İçinde KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade, KNK Divan üyesi Dr. Kamuran Berwari, Perwîn Ezîz, Faruk Cemil, KNK üyeleri Seyid Ekrem, Ferhat Dostki ve Şikrullah Hemed Emîn’den oluşna KNK heyeti, ilk olarak Güney Kürdistan’daki siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirmeye başladı.

KNK yaptığı çağrının ardından Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran (Değişim) Hareketi, Hewlêr’de Komala İslami Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Emekçiler Partisi (Hizbî Zehmetkêşan), Yekgirtu İslami Partisi, Kürdistan Komünist Partisi ve Bizûtneweyî İslami Partisi ve Medya Savunma Alanları’nda ise Kürdistan Topluluklar Birliği’ni (KCK) ziyaret etti.

ROJHILAT, ROJAVA VE BAKUR TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞÜLECEK

KNK heyeti, Güney Kürdistan’daki siyasi partiler ve toplumsal dinamiklerin tümüyle toplantılar yaptıktan sonra önümüzdeki günlerde de Rojhilat (Doğu Kürdistan), Rojava (Batı Kürdistan) ve Bakûr’daki (Kuzey Kürdistan) siyasi parti ve toplumsal dinamiklerle görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyor. KNK heyeti, daha önce söz konusu parti ve güçlerle çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve “tartışmaların belli bir düzeye gelmesi ile Ortadoğu’daki konjonktürün ulusal birliği farz kılmasından dolayı” çalışmanın startını verdiklerini ifade ediyor.

Söz konusu partilerin başkanları, eşbaşkanları, politbüro üyeleri ve merkez yürütme kurulu üyeleri düzeyinde gerçekleşen görüşmeler sonrası yapılan basın açıklamalarında ulusal birlik ve ulusal kongrenin önemine vurguda bulunan açıklamalar yapıldı. Görüşmelere katılan KNK üyeleri de görüşmelerde olumlu tepkiler aldıklarını ve Ortadoğu’da yaşanan “Suriye krizi, Körfez’deki Katar krizi, İran’ın bölgede hakimiyetini pekiştirme çabaları ile İran’ı sınırlama girişimleri, Türkiye’nin Ortadoğu’daki neo-Osmanlıcılık hayallerinden vazgeçmemesi, Güney Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu ve Kürdistan’ın dört parçasındaki tehlikelerin faktörlerin ulusal kongreyi daha ciddi ele alınması için fırsat doğurduğunun” altını çiziyor.

TEMMUZ ORTALARINDA BİR ARAYA GELİNECEK

KNK kaynaklarından alınan bilgilere göre, dört parça Kürdistan ve kimi şartlardan dolayı Avrupa’da yapılan görüşmelerin ardından Temmuz ayı ortalarında Güney Kürdistan’da siyasi parti temsilcileri, aydın, akademisyen, gazeteci, kanaat önderi, din alimleri ve meslek odalarından temsilcilerin katılımıyla “ulusal birlik, ulusal kongre ve Kürdistani strateji”nin belirlenmesi için tartışma platformunun oluşturulması planlanıyor. 350 ile 400 arası delegenin katılmasının beklendiği ama “ulusal kongre mahiyeti taşımayan” bu platformun oluşturacağı komiteler ve görevlendirmelerle ulusal kongre için çeşitli düzeylerde konferans ve çalışma yürütmesi bekleniyor.

2013 yılındaki ulusal kongre denemesinde olduğu gibi hala bazı Kürt partileri arasında çelişkiler olsa da Kürt halkının büyük bir özlem duyduğu ulusal birlik ve ulusal kongre Ortadoğu'nun içinden geçtiği siyasi ve askeri atmosfer bakımından kendini bir zorunluluk olarak dayatıyor. KNK yetkilileri de bu hususa dikkat çekerek Kürt siyasi güçlerini “Kürdistan paydasında” bir araya getirmeyi hedeflediğini kaydediyor.