KNK heyeti DTK ve HDP ile ulusal birliği görüştü

Ulusal birliğin tartışılacağı ortak bir platform için çağrı yapan KNK, Hewlêr'de DTK ve HDP heyetleriyle ulusal birliği görüştü.  

Süleymaniye’de 12 Haziran günü yaptığı basın açıklamasıyla tüm Kürdistan siyasi partilerine ulusal kongre çalışmalarını yeniden başlatmak için ortak platform oluşturma çağrısı yapan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) heyeti, Hewlêr'de Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetleriyle görüştü.

KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemelizade, KNK Konsey Üyesi Perwin Eziz ile Farûk Cemîl ve KNK üyeleri Şikrullah Emîn, Yusif Kerkûkî ve Ferhat Doski'den oluşan KNK heyeti, DBP Güney Kürdistan temsilciliğinde gerçekleşen görüşmeye DTK Divan Üyesi Mülkiye Birtane, DBP Eşbaşkan Yardımcısı Emine Özmen, HDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İmam Taşçıer, ile HDP Güney Kürdistan temsilcisi Abit İke katıldı.

'KÜRT SORUNU ULUSAL BİRLİKLE ÇÖZÜLÜR'

Görüşmenin yapılan basın açıklamasında söz alan DTK Divan üyesi ve aynı zamanda 2013 yılındaki Kürt Ulusal Kongresi çalışmalarının hazırlık komitesinde yer alan Mülkiye Birtane, DTK ve HDP olarak bu çalışmayı sonuna kadar desteklediklerini kaydetti. Birtane, "Bu çalışma için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bu çalışmanın içinde yer alarak da görevimizi yerine getirmeye hazırız. Kürdistan'da demokrasi ve özgürlük için çalışan her gücün ve partinin de bu çalışmaya katkı sunması gerekir" ifadelerinde bulundu.

Birtane, Kürt sorununun Kürdistan'ın tüm parçalarında ancak ulusal birlik ile çözüme kavuşabileceğini kaydederek, "Bütün Kürt partileri ve güçlerinin de bunun bilincinde olması gerekir. Hepimizin üzerine düşen görev de bu çalışmanın içerisinde yer almaktır. Bu hepimizin en temel arzusudur. Bir kez daha KNK'ye bu kutsal çalışmaları için teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

'ULUSAL BİRLİĞİMİZ KİMSEYE KARŞI DEĞİL'

Birtane'nin ardından söz alan KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemelizade ise DTK ve HDP heyetine ulusal birlik çalışmalarına verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Kemalizade, Kürt ulusal birliğinin bölgedeki hiçbir halka ya da devlete karşı olmadığını dile getirerek, "Bizler sadece kendi haklarımız için mücadele ediyoruz. Haklarımızı almamız kimseden bir şey eksiltmek, bilakis anlamlı bir ortak yaşama katkı sunar" ifadelerinde bulundu.

KNK'NİN ZİYARETLERİ

KNK heyeti şimdiye kadar Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran (Değişim) Hareketi, Komala İslami Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Emekçiler Partisi (Hizbî Zehmetkêşan), Yekgirtu İslami Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Bizûtneweyî İslami, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), Kürdistan Halkı Demokratik Hareketi (Bizûtneweyî Demokrasi Gelê Kurdistan), Kürdistan Demokratik Ulusal Birlik Partisi (Yekîtiya Neteweyî Demokratik a Kurdistan–YNDK), Tevgera Azadi, İran Kürdistanı Devrimci ve Emekçiler Partisi – Komala, İran Komünist Partisi – Komala, İran Komünist Partisi – Komala ve Doğu Kürdistan Demokratik Toplum Kongresi'ni (KODAR) ziyaret etmişti.

Güney Kürdistan partileriyle görüşmelerini tamamlayan KNK, önümüzdeki Rojhilat, Bakûr ve Rojava partileriyle yapacağı görüşmelerin ardından Temmuz ayı ortalarında 350 ile 400 kişinin katılacağı bir platformda ulusal birlik tartışmalarının startını vereceği açıklanmıştı.