KNK: Ermeni soykırımı tanınmalı

24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı'nın 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan KNK, “Ermeni Soykırımı uluslararası alanda tanınmalı’ çağrısında bulundu.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı'nın 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak, katliamda yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla andıklarını belirtti.

KNK’’nin açıklaması şöyle:

"Osmanlı imparatorluğu Mezopotamya coğrafyasında yaşayan Ermeni, Hıristiyan, Süryaniler, Nasuriler, Êzidîler Keldaniler ve Rumları soykırımdan geçirdi.

Bu soykırımda İttihat Terakki, Mexsusa Teşkilatı, Hamidiye Alayları ve Osmanlı askerleri yer alıp, insanlığa karşı suç işlediler. Ermeni ve Asuri-Suryani-Kildanileri tarih ve kültürleri yüzünden ortadan kaldırmak istedi. Bu işlenen suçlar insanlığa karşı işlenmiş suçlardır ve bu inkar edilemez. Açıklanan belgelere göre bir buçuk milyona yakın insan katledildi. Bu rakamları Osmanlı kaynakları da doğruluyor.

Asurî-Suryani-Kildanî halkından yaklaşık 500 bin, Ermeni halkından ise bir milyon kişi katledildi.

Soykırım ölümün yanı sıra yüzbinlerce insan Tehcir Kanunu ile zorla yerinden edildi. On binlerce kadın, çocuk, kız, genç zorla Müslüman yapıldı, zorla evlendirildi. Kilise, okul, kurum, kütüphaneler talan edildi. Asuri-Suryanî-Kildanî ve Ermeni halkın evlerine, mallarına el konuldu. Ermeni Soykırımı üzerinden 103 yıl geçse de hala bu halkların yaraları kapanmış değildir.

KNK olarak, 1915’te yapılan Ermeni Soykırımı kınıyoruz ve uluslararası alanda ve tüm kurumların Ermeni Soykırımı tanımaları gerekir"