KNK'den seçim açıklaması ve çağrı

KNK, Irak parlamento seçimlerine ilişkin açıklama yaptı, halka ve partilere çağrıda bulundu.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Irak Bağımsız Yüksel Seçim Komisyonu’nun açıkladığı Irak parlamento seçim sonuçlarına ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, KNK’nin Irak parlamento seçimlerinde Kürt partileri arasında tarafsız olduğu ve Kürt tarafların Irak hükûmetine karşı Kürdistan halkının ulusal ve demokratik hakları için birlik olma çabası içerisinde olması gerektiği vurgulandı.

'CAN SIKICI SESSİZLİK'

6 Kürdistan partisinin seçim sonuçlarını reddettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu parti temsilcileri Süleymaniye ve Hewlêr’de bir araya gelerek seçim sonuçlarına itirazlarını dile getirdi. Ancak buna karşın Başûrê Kurdistan yönetiminde genel olarak bu taleplere karşı can sıkıcı bir sessizlik hâkim" denildi.

Başûr'da 16 Ekim olaylarından sonra huzursuz bir ortamın oluştuğunun kaydedildiği açıklamada, "Irak parlamento seçimlerinde Kürt tarafların birbiri ile yakınlaşarak birlik içerisinde mevcut siyasi ve ekonomik krizler için çözüm geliştirilme çabasında olmalılar" vurgusunda bulunuldu ve "Ancak ne yazık ki bu krizler şu an Başûr’da daha fazla derinleşmektedir" denildi.

'BİRLİK' ÇAĞRISI

KNK, partilerden, bu krizlere öngörülü ve ulusal çıkarların göz önünde bulundurulduğu bir tavır ile yaklaşmalarını, demokratik diyaloglar gerçekleştirmelerini talep ederken, Kürt partilerini halkın çıkarlarını göz önünde bulundurarak birlik içerisinde hareket etmeye çağırdı.

"Kürdistan işgalcileri şu an büyük krizler yaşıyor" diye belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

İşgalciler, Kürt halkını yurtseverlikten uzaklaştırarak kendi kriz ve sorunlarına sürüklemeyi istiyor. İşgalcilerin bu komplolarına verilecek en güçlü yanıt Kürt ulusal birliğidir.

Başûrê Kurdistan’ı particilik bilinç ve kalıplarından kurtarmalı ve ilçecilik tavrını aşmalıyız. Başûr’u işgalcilere karşı ulusal güç ve çalışmaların kalesine dönüştürmeliyiz.”

'KÜRDİSTAN'I HUZUR VE ÖZGÜRLÜK MERKEZİ YAPALIM'

KNK son olarak bütün Kürdistan halkına, siyasi taraflara, aydınlara ve sivil toplum örgütlerine Kürdistan’ın geleceği için, şiddet dilinden uzak durma ve ulusal bir bilinç ile sağduyulu olma çağrısında bulundu. KNK, “Ortadoğu’daki mevcut kriz ve kaos ortamında Kürdistan’ı özgürlük ve huzur merkezine dönüştürmek için her birlikte çalışmalıyız. Bunu hep birlikte siyasi bir irade ve ulusal çıkarlarımızı ön plana çıkararak sağlayabiliriz” dedi.