KNK’den Güney Kürdistan’da üç partiye ulusal birlik ziyareti

Ulusal birlik için Güney Kürdistan’da siyasi partileri ziyaret etmeye devam eden KNK, bugün de Yekgirtu İslami, Kürdistan Komünist Partisi ve Bizûtneweyî İslami Partisi’ni ziyaret etti.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) 12 Haziran’da Kürt ulusal birliğinin tartışılacağı ortak bir platform için Kürdistan’ın dört parçasındaki siyasi parti toplumsal kesimlere yaptığı çağrının ardından Güney Kürdistan’daki siyasi partileri ziyaret etmeye devam ediyor. KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade, KNK Divan üyesi Dr. Kamuran Berwari, KNK üyeleri Seyid Ekrem, Ferhat Dostki ve Şikrullah Hemed Emîn’den oluşan KNK heyeti bugün de Hewlêr’de Yekgirtu İslami Partisi, Kürdistan Komünist Partisi ve Bizûtneweyî İslami Partisi’ni ziyaret etti.

YEKGİRTU: DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

KNK’nin ilk durağı olan Yekgirtu İslami’de heyeti, Yekgirtu İslami Halkla İlişkiler Meclisi Başkanı Hadî Elî ile parti meclis üyeleri Xelîl Îbrahim, Selaheddîn Ebûbekir ve Şerzad Mamê tarafından karşılandı. Yaklaşık bir dakika süren görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yekgirtu İslami Halkla İlişkiler Meclisi Başkanı Hadî Elî, KNK heyetinin ziyareti ve ulusal birlik için gösterilen çabanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Elî, “Bizler Kürdistan’ın dört parçasından tüm partilerin katılacağı bir platformda ulusal birliği tartışmaktan mutluluk duyarız. Yekgirtu İslami olarak Kürdistan’ın dört parçası için siyasi bir stratejinin tartışılacağı her türlü çalışmaya destek vermeye hazırız” dedi.

KOMÜNİST PARTİ: TARİHİ BİR EŞİKTEN GEÇİYORUZ

KNK heyetinin Yekgirtu İslami Partisi’nden sonraki durağı Kürdistan Komünist Partisi Genel Merkezi oldu. Heyet, burada Kürdistan Komünist Partisi Politbüro üyesi İbrahim Sofi, Komünist Parti Başkanlık Divanı üyesi Heyder Şêx Elî, Dışilişkiler Komitesi üyesi Mihemed Şêxanî ile Hewta Resûl ve Komünist Parti Danışma Kurulu üyesi Azad Bextiyar tarafından karşılandı. Görüşmenin ardından konuşan Kürdistan Komünist Partisi Politbüro üyesi İbrahim Sofi, ulusal birlik ve ulusal kongre çalışması için geç bile kalındığını kaydetti. Sofî, “KNK’deki arkadaşlarımızın bu çalışmasını çok değerli buluyoruz. Kürt halkı bugün başta Rojava ve Güney Kürdistan olmak üzere tarihi bir eşikten geçiyor. Bizim de dünyanın karşısına tek sesle çıkmamızın zamanı çoktan geçti. Kürt halkının ulusal birliğini sağlama çalışması hem Kürt partileri arasında yaşanan kimi çekişmeleri ortadan kaldırma zemini sağlayacak, hem de başta Türk devleti olmak üzere çevre ülkelerin her gün Kürt halkının haklarına saldırıların önünü alabilecektir. Kürt halkının ortak bir zeminde bir araya gelecek ve esas önceliklerini belirlemesi çalışmalarını sonuna kadar desteklediğimiz gibi üzerimize düşen her görevi de yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” ifadelerinde bulundu.

BİZÛTNEWEYÎ İSLAMİ: HİZMET ETMEKTEN MUTLULUK DUYARIZ

KNK heyeti Kürdistan Komünist Partisi’nin ardından Bizûtneweyî İslamiya Kurdistan’ı ziyaret etti. Bizutneweyî İslami Politbüro üyeleri Kamil Hacî Elî, Dr. Abdullah Wertê, Ehmed Germiyanî ve Yüksek Şûra üyeleri Kemal Zerarî ile Serbaz Xoşnav tarafından karşılanan heyetin görüşmesi bir saat sürdü. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bizutneweyî İslami Politbüro üyesi Kamil Hacî Elî, KNK’nin ulusal birlik çalışmasını takdirle karşıladıklarının belirterek, “Halkımızın istifade edebileceği her türlü çalışmaya katkı sunmaya hazırız. Hareket olarak bizler de Kürt ulusal birliğinin sağlanmasının halkımıza büyük hizmetler sunacağını düşünüyoruz. Bu çalışmaya hizmet etmek bizim için büyük şeref olacaktır” diye konuştu.

KNK, 12 Haziran günü Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısıyla Kürdistan’ın dört parçasındaki siyasi parti ve toplumsal kesimlere Kürt ulusal birliğinin ve ulusal kongrenin tartışılacağı ortak bir platform çağrısı yapmıştı.

Kürdistan için ortak bir stratejinin belirlenmesini hedefleyen çağrısının ardından KNK, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran (Değişim) Hareketi, Komala İslami Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Emekçiler Partisi (Hizbî Zehmetkêşan) ile görüşmüştü.

Heyet dün de Medya Savunma Alanları’na giderek KCK’yi ziyaret etmişti. KNK heyeti, KCK Eşbaşkanı Besê Hozat ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Rıza Altun tarafından karşılanmış ve yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan KCK Eşbaşkanı Besê Hozat, ulusal birlik ve kongre için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetmişlerdi.