Kerkük Valisi Kerim: Göçmenlerin dönüşü için çözüm bulunmalı

Kerkük Valisi, Necmedîn Kerîm, Kerkük’te yarım milyon göçmenin yaşadığına dikkati çekerek, göçmenlerin geri dönmesi için çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Kürt Gazeteciler Günü'nün 119. yıl dönümü vesilesiyle Kerkük'te bir etkinlik düzenlendi. 

Kerkük Valisi Necmedîn Kerîm de etkinliğe bir mesaj sundu. Mesajında Kerkük’te bulunan Iraklı göçmenlere değinen Kerîm, “Kerküklüler Arap göçmenlere karşı bir yere kadar sabrebilir” dedi.

Necmedîn Kerîm mesajında, "Kerkük bugün ağır bir yükün altına girmiş bulunuyor. Çünkü şu an Kerkük’te yarım milyon göçmen yaşamaktadır. Çoğunluğun ilçe ve köyleri DAİŞ’ten temizlenmesine rağmen, çoğu göçmen daha geri dönmemiş. Kerkük halkı da çok zahmet çekti, ilaç ve elektriğini göçmenlerle paylaştı. Bu yardımlarından dolayı Kerkük halkına teşekkür ediyorum. Ama Kerkük halkı sonuna kadar böyle sabredemez” dedi.

Mesajında merkezi hükümete de seslenen Kerîmî, “Göçmenlerin kısa zaman zarfında yaşadıkları yerlere dönmeleri için bir çözüm bulunmalı. Dini ve mezhebi konuları bir tarafa bırakıp, dönüş konusunda yardımcı olmalıyız” dedi.

Kerîm, DAIŞ’in elindeki Hewîce ilçesine değinirken, şunları söyledi: "Kerkük vilayetinin yarısı DAİŞ çetelerinin elinde. Hewîce ilçesi çetelerin elinde. Bu yüzden bölgedeki diğer halklar da korkudan yurtlarını terk edip Kerkük’e geliyor. Bunlardan 30 aile Kerkük halkı olabilir ve onlara hizmet etmek bizm görevimizdir. Ama Hewîce’nin kurtarılmasının ertelenmesi, ne Irak’a ne de Kerkük’e fayda sağlar."

‘IRAK HÜKÜMETİ KERKÜK’LE DAYANIŞMIYOR’

Konuşmasının devamında Kerim, “Göçmenlerin artmasına rağmen Irak hükümeti Kerkük halkına yardımda bulunmamış. Yaptığı yardımlar da çok az olup, bahsi bile açılamaz. Kendilerini göçmen temsilcisi olarak niteleyenler Kerkük ve pEşmerge hakkında doğruyu söylemiyorlar. Çünkü Kerkük halkı göçmenlere karşı misafirperver davrandı” diye kaydetti.

Kerkük Valisi Necmedîn Kerîm, Başbakan Heyder Ebadî başta olmak üzere Irak hükümetini Kerkük’e karşı duyarlı olmaya ve dayanışmaya çağırdı.