Kerkük'te Kürtleri sürgün politikası hız kazandı

Irak merkezi hükümeti ve güçleri birçok yollar Kerkük ve ilçelerindeki Kürtleri bölgeden sürme politikasına ağırlık verdi. Sürgün politikasını Irak parlamentosuna taşıyacaklarını söyleyen YNK Kerkük parlamenteri Osman, "Bunu asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

Irak ordusu ile ona bağlı Heşdî Şabî güçlerinin 16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük, Xurmatû ve Dakûk gibi bölgeleri ele geçirmesinin ardından Irak güçleri bölgede Kürtsüzleştirme politikalarına ağırlık verdi. Irak federal polisi, Heşdî Şabî güçleri ve bölgeye atanan bazı memurlar Kerkük ve ilçelerinden Kürtleri çıkarmaya ağırlık verdi. Kerkük'e bağlı birçok köye baskın düzenleyen Irak güçleri, halkı bölgeden çıkarmaya çalışırken, merkezi hükümet de söz konusu bölgelerdeki Kürt memurları "tayin" adı altında Irak'ın farklı kentlerine sürgün ediyor, yerlerine ise Arap ve Türkmen kişileri getiriyor.

Irak merkezi hükümetinin Saddam Hüseyin döneminden miras aldığı politikaya ilişkin ANF'ye konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili Mihemed Hecî Osman, merkezi hükümetin bu politikayı hızlandırdığını kaydederek, "Yarın bunu Irak parlamentosunda gündeme getireceğiz ve asla kabul etmeyeceğimizi belirteceğiz" dedi.

YEREL YETKİLİLER DE BU POLİTİKANIN UYGULAYICISI

Kerkük ve ilçelerinde Kürtlere yönelik büyük bir baskı politikasının devreye konulduğunu belirtene Mihemed Hecî Osman, "Bölgede Kürtlere yönelik yoğun bir baskı var. Iraklı bazı yetkililer tarafından böyle bir politika uygulanıyor. Özellikle de vekaleten Kerkük valiliğine atanan kişi tarafından çok şoven bir politika uygulanıyor. Hatta bu kişinin hala da DAİŞ içerisinde yer alan akrabaları var. Bu kişi Kerkük valiliği için uygun bir isim değil. Bölgedeki farklılıklar arasında bir denge politikası yürütmüyor" ifadelerinde bulundu.

'KURUMLARI ARALARINDA PAYLAŞIYORLAR'

Kerkük kırsalı ve Xurmatû'da Kürtlere yönelik saldırı ve baskıların artarak devam ettiğine işaret eden Osman, Irak güçlerinin bu bölgelerdeki resmi kurumları da kendi aralarında paylaştığını söyledi. Osman, "Irak güçlerinin de bir bölümü özellikle Xurmatû halkına karşı çok faşizan politikalar yürütüyorlar. Kürtlerin evleri talan ediliyor, yakılıp yıkılıyor. Bunların belge ve dokümanları da bizde var. Dakûk'ta ise birçok evi ateşe vermişler, kişileri kaçırıyorlar, her türlü baskıyı uyguluyorlar. İlçedeki resmi kurumları kendi aralarında paylaşıyorlar. Hiçbir hukuka dayanmadan bunları yapıyorlar" diye kaydetti.

'KÜRT MEMURLAR SÜRGÜN EDİLİYOR'

Kerkük'teki Kürt memurların sürgün edildiğini, yerlerine ise Arap memurların yerleştirildiğini ifade eden Osman, "Kerkük merkezde ise Kürt yöneticilerin çoğu, tayin gibi gerekçelerle farklı yerlere sürgün ediliyorlar. Böylece Kerkük'ü Kürtsüzleştirmeye çalışıyorlar. Bunun yanı sıra çok sayıda izinsiz konut yapılıyor. Başka yerlerden kişiler buraya yerleştirilmeye çalışılıyor" dedi.

'BUNU KABUL ETMEYECEĞİZ'

Osman, Irak güçlerinin de baskı yoluyla halkı bölgeden göçertmek isteğini kaydetti. Osman, "Bugün bile federal polisler Dubiz köyleri ile Sergeran bölgesindeki köylere baskın düzenleyerek Kürtleri bölgeden çıkarmak istemişler. Buradaki Kürtlerin çoğu 1957'den önce de bölge yer almasına rağmen onları sürgün etmek istiyorlar. Bu bölgelere Bedevi Araplar ile Heşdî Şabî'nin bazı kesimlerini yerleştirmek istiyorlar. Bizler bunu kesinlikle kabul etmiyoruz" diye belirtti.

'HER ADIMA BİR YANITIMIZ OLACAK'

"Kürt parlamenterler olarak bunu yarın Irak parlamentosunda gündeme getireceğiz" diyen Osman şunları söyledi: "Bu konuları Irak parlamentosundaki tüm kesimlerle görüşeceğiz ve asla kabul etmeyeceğiz. Onlara bir kez daha sesleniyoruz: eğer bir arada yaşamamızı istiyorsanız buna hazırız. Ama yok istemiyorsanız her adımınıza bir yanıtımız olacaktır."