Kerkük referandumu: Kürtler sandıkta Türkmen ve Araplar boykotta

Son saatlere kadar sandık kurulup kurulmayacağı belirsiz olan Kerkük'te Kürtler sandığa giderken, Türkmen ve Arapların yaşadığı mahallelerde de boykot çağrılarının karşılık bulduğu görülüyor.

Güney Kürdistan'daki referandumda son saatlere kadar sandık kurulup kurulmayacağı belirsizliğini koruyan Kerkük'te Kürtler sandığa giderken, Türkmen ve Arapların yaşadığı mahallelerde de sessizlik hakim.

2005 yılında yapılan Irak anayasasının 140'ıncı maddesine göre; Irak merkezi hükümeti ile Güney Kürdistan arasında "tartışmalı bölge" olarak kalan ve 2007 yılında statüsünün referandumla belirlenmesi öngörülen Kerkük'te, yapılan resmi açıklamaya göre 750 bin seçmen bulunuyor.

Bugün sabah saat 08.00'da başlayan oy kullanma işlemi için Kürtlerin yaşadığı mahallelerde sandığa gidilirken, Türkmen ile Arapların yaşadığı mahallerde ise sandığa gitme oranının çok düşük olduğu görüldü.

Kürtlerin ağırlıkta olduğu Rehimava, Azadî, Mamostayan, Şorice, İskan, Bilax, Koriyeşkew, Hesîreka, Tepê Mele Ebdulah, Derwazê Bakûr, Îmam Qasim, Şorax ve Ehmed Axa gibi mahallelerde halk sandığa gidiyor.

Araplar ağırlıkta olduğu Bağdat Yolu, 1 Haziran, Wehde, Hurriye, Mendude, 7 Nisan, Hey Baas, Nesrû Uribe, Qadisiye ve Xirnate mahallelerinde ise yurttaşların sandığa girme oranının çok düşük olduğu belirtildi.

Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Musala, Muelimîn, Bağdat yolu, Kasaphane ve Elmas mahallelerde ise, boykot çağrılarının belli oranda karşılık bulduğu gözlemlendi.

Ayrıca Türkmenlerin yoğunlukta olduğu bazı mahallelerin giriş-çıkışlarında Irak Türkmen Cephesi'ne (ITC) bağlı olduğu belirtilen yüzü maskeli silahlı kişilerin bekledikleri görüldü.

ANF'nin mahalle mahalle nabzını tuttuğu Kerkük'te Kürt mahallelerinde oy kullanma işleminden sonra yurttaşların konvoylar oluşturup şehir turu attıkları görülürken, Türkmen ve Arap mahallelerinde ise kepenklerin kapalı ve sokakların boş olduğu gözlendi.

Kerkük'te 2014 yılında yapılan Irak parlamento seçimleri sonuçlarına göre, kentin yüzde 53'ünü Kürtler, yüzde 47'sini ise Araplar ile Türkmenler oluşturuyor.

Irak parlamentosunda 12 sandalyesi bulunan Kerkük'te bu sandalyelerin 6'sını YNK, 2'sini KDP, 2'sini Araplar ve 2'sini de Türkmenler almıştı.