KDP-YNK arasındaki makam krizi derinleşiyor

KDP ile YNK arasında Irak Cumhurbaşkanlığı makamının hangi partide olacağına ilişkin başlayan tartışmalar giderek derinleşiyor.

Irak'ta gerçekleşen genel seçimlerin üzerinden dört ay geçtikten sonra Meclis Başkanının seçilmesinin ardından gözler kurulacak hükümet ve cumhurbaşkanının kim olacağına çevrildi.

Celal Talabani ile Mesut Barzani arasında yeni Irak anayasasının kabulünden sonra Kürtlere bırakılan cumhurbaşkanlığı makamına ilişkin bölgesel başkanlık ve cumhurbaşkanlığı makamı anlaşması yapılmıştı. Yapılan anlaşmaya göre Bölgesel Başkanlık KDP’ye, Irak Cumhurbaşkanlığı da YNK’ye bırakılmıştı. Geçen sene gerçekleşen referandumdan sonra bölgesel başkanlık ortadan kaldırılınca KDP gözlerini bu kez Irak Cumhurbaşkanlığına dikti. Her iki partiden bu konuda şu ana kadar sayısız açıklama yapıldı. En son her iki partinin referandumdan sonra YNK’den ayrılarak Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon adlı bir parti kuran Behrem Salih’in Irak Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi için KDP ile YNK arasında bir uzlaşmaya varıldığı yönünde bilgiler çıktı. YNK yetkilileri ve sözcüsünden geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı adayının YNK’li olması gerektiği, Behram Salih’in, şimdilik YNK’li olmadığı için aday gösterilmeyeceği açıklamalarından sonra, toplanan YNK pilotbürosu tarafından aday gösterilmediği ortaya çıktı.

Behram Salih’in aday gösterilmemesinden sonra KDP yetkilileri, son iki günde yapılan açıklamalarında, YNK ile bu konuda anlaşmadıklarını ve parti olarak bir cumhurbaşkanı adaylarının olacağını açıkladılar.

KDP’de en yetkili ağızlardan biri olan Fazıl Mirani, bugün yaptığı açıklamalarla cumhurbaşkanının hangi partiden olacağı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Mirani, YNK’nin Berhem Salih’i cumhurbaşkanlığına aday göstereceklerine inanmadıklarını belirtti.

“KYB cumhurbaşkanlığı makamı için bizimle anlaşmadı. Bizim de adayımız olacaktır elbet” diyen Mirani, “Berhem Salih’in, YNK’ye dönmesine ilişkin kendi aralarında sorun var” diye konuştu.

MİRANİ, TALABANİ-BARZANİ ARASINDAKİ ANLAŞMAYI UNUTUYOR

Mirani, geçmiş yıllarda olduğu gibi YNK ile bu konuda anlaşmayı umduklarını belirterek şöyle konuştu: “Çünkü bizler KYB’li kardeşlerimize ‘3 dönemdir bu makam sizindi. Bu sefer de partimizin olsun’ dedik. Olur da anlaşamazsak ki ben bu durumun yaşanmasından yana değilim... KYB parlamentoda aday göstersin, Şii ve Sünniler kime oy verecekse o cumhurbaşkanı olacak.

Daha önce kendilerine adayımızın olacağını söyledik. Ancak KYB’li arkadaşlar sanırım sözlerimizi ciddiye almadı. KYB ile KDP anlaşamazsa o zaman ayrı aday belirleyeceklerdir. Dediğim gibi umarım geçmiş yıllardaki gibi anlaşırız ve iki ayrı aday göstermeyiz. Bu Kürtlerin cephesinden de önemlidir.”

YNK VALİLİK VE CUMHURBAŞKANLIĞINDAN VAZGEÇMEYECEK

Siyaset uzmanları, KDP’li yetkililerin bu açıklamalarının, var olan cumhurbaşkanlığı krizini ve tartışmalarını daha da derinleştireceğini ifade etti. Uzmanlar, YNK’nin Irak Cumhurbaşkanlığı makamı ve Kerkük Valiliğinden hiçbir şekilde vazgeçmeyeceklerini belirtiyorlar. YNK’nin bu makamlardan vazgeçmesi durumunda yaşadığı iç sorunların daha da ağırlaşacağı söyleniyor.