KDP, halkı PKK ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor

KDP’nin Şêladizê isyanı ardından, çocukları özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden aileleri para karşılığında PKK aleyhine konuşturmaya çalıştığı öğrenildi.

Bölge kaynaklarından alınan bilgilere göre, Türk devletinin bombardımanlarına karşı Şêladizê’de bir Türk üssüne yönelik halk ayaklanması ardından, KDP yöneticileri Türk devletinin sıkça başvurduğu yöntemlerden birini kullanmaya başladı.

KDP, gerillanın denetimindeki bölgelerin çevresine takviye güçler konuşlandırdıktan sonra, bu kez bölge halkını PKK ile karşı karşıya getirmek istiyor.

Yerel kaynaklar, Şêladizê’deki KDP yetkililerinin Kürdistan özgürlük mücadelesinde çocuklarını kaybeden aileleri tek tek ziyaret ettiğini bildirdi.

TELEVİZYONA SİVİL KIYAFETLERLE ÇIKAN KDP PEŞMERGELERİ

Güvenlik gerekçesiyle adını vermek istemeyen kaynaklar, KDP yetkililerinin ailelere, PKK aleyhine televizyonlarda konuşmaları karşılığında para teklif ettiğini anlattı. Aynı yetkililerin ayrıca, şehitleri olan ailelerin belirlenmesini istediği kaydediliyor.

Paralel olarak, KDP’ye yakın televizyon kanallarına çıkan KDP peşmergelerinin, sivil olarak tanıtılarak, PKK aleyhine propaganda yaptığı öğrenildi.

Türk rejiminin 23 Ocak günü 4 sivili katleden bombardımanına tepki olarak 26 Ocak Cumartesi günü Şeladizê halkı ayaklanarak, Sirê askeri üssünü basmıştı. Üsteki çok sayıda askeri araç ateşe verilirken, Türk askerlerinin burada da halka yönelik saldırılarında 2 sivil katledilmiş, en az 6 sivil de yaralanmıştı.

BARZANİ’NİN TEHDİTLERİ

Bu ayaklanmanın ardından Federal Kürdistan Bölgesi’nin KDP’li Başbakanı Nêçirvan Barzani, Türk bombardımanları ve işgalini meşru gösteren açıklamalarda bulunmuştu. Barzani, sivil katliamları gerekçelendirdiği açıklamasında, halkı ve PKK’yi suçlamıştı. PKK’nin bölgedeki varlığını saldırıların gerekçesi olarak sunan Barzani, “Bu bombardımana yol açan sebepleri ortadan kaldırmamız gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Barzani ayrıca, halkı cezalandırmakla tehdit ederek, “Bu tür olayların yeniden yaşanmaması için, ciddi bir şekilde üzerinde duracağız” demişti.

TOPLU GÖZALTILAR

Barzani’nin bu açıklamasının ardından toplu gözaltılar başladı. Duhok, Behdînan, Şeladizê ve Dêralok’ta, aralarında gazetecilerin de olduğu 80 kişi KDP asayişi tarafından gözaltına alındı.