KDP’den ‘Parlamento aktifleştirilsin’ diyen YNK-Goran’a tepki

 Dün Süleymaniye’de ‘Parlamentonun aktifleştirilmesi’ ve ‘referandum’ gündemleriyle toplanan YNK ile Goran Hareketi, yaptıkları ortak açıklamada ‘referandum için parlamentonun aktifleştirilmesi gerekir’ beyanına KDP’den sert tepki geldi.

Merkezi Süleymaniye’de bulunan ve YNK’ye ait olan SNN Haber sitesinde geçen habere göre, KDP yetkililerinden Fazıl Beşareti, YNK-Goran’ın açıklamasına tepki göstererek, “gerekirse YNK-Goran Hareketi’ne rağmen referandum gerçekleştirilecek” dedi.

Beşareti, ayrıca parlamentonun halkın iradesiyle seçilen vekillerden oluşan bir kurum olduğunu da bir kenara bırakarak, “bu dönemde referandum için parlamentonun aktifleştirilmesinde ısrar etmek halkın iradesini yok saymaktır, halkı kandırmaktır” iddiasında bulundu.

YNK-GORAN ORTAK AÇIKLAMASINDA NELER SÖYLENMİŞTİ

YNK-Goran Hareketi’nin dün Süleymaniye’de gerçekleştirdikleri toplantı sonrası yaptıkları ortak açıklamada, referandumun Kürtlerin meşru hakkı olduğu belirtilerek, şu hususlara dikkat çekilmişti, “Birincisi; her iki parti de bağımsızlığın Kürdistan için referandum yapılmasını Kürt halkının meşru hakkı olduğunu vurgular.

- Her iki taraf Kürt halkının kaderini tayin etme ve bağımsızlık ilanında hem fikirdir. Referandum için de tüm tarafların dahil edileceği hazırlıklar yapılmalı. Bu ulusal bir meseledir ve Kürt halkının çıkarları göz önünde bulundurulduğunda bu kararı yalnızca parlamento verir.

- Her iki taraf Kürdistan Bölgesi sınırları dışında kalan Kürdistan'ın diğer ilçeleri için de referandum yapılması konusunda hem fikirdir.

İkincisi; Bu toplantının diğer bir konusu ise Kürdistan Bölgesi halkının ekonomik durumu toplantının temel gündemi oldu.

Üçüncüsü; Süleymaniye, Halepçe ve Germiyan ile Raparîn bölgelerinde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konuları da tartışıldı. Bu konuda her iki tarafın önündeki engeller ele alındı ve bir mekanizmanın oluşturulması kararı alındı.

Dördüncüsü; her iki tarafın arasındaki işbirliği ve dengenin güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Ortak Konsey'in toplantıları bir an önce başlayacak.”