KDP bir HDP’liyi sınırdışı etti, birini gözaltına aldı

Hewlêr makamları, üç hafta önce bir HDP’li gözaltına alarak sınırdışı ettikten sonra, Diyana ilçesinde HDP üyesi Erdem Murat Savda’yı da gözaltına aldı.

Alınan bilgilere göre Erdem Murat Savda, KDP istihbaratı Parastın tarafından Diyana ilçesinde gözaltına alındı.

Savda’nın resmi yollarla Başûr (Güney) ile Rojhilat (Doğu) sınırı arasındaki Hacı Umran kapısından geçmek isterken gerekçe gösterilmeden gözaltına alındığı öğrenildi.

Savda, Türkiye’de siyasi gerekçelerle hakkında açılan davalardan dolayı 5 yıl önce Güney Kürdistan’a gelmişti.

HDP Hewlêr Temsilciliği, Savda’nın pasaportla Rojhılat’a geçmek istediği sırada KDP istihbarat güçleri tarafından gözaltına alınarak, Diyana’ya götürüldüğünü belirtti.

Hewlêr Asayişi, 1 Ağustos’ta çağırdığı HDP üyesi Mehmet Vefa Kocaklı’yı da gözaltına almıştı. 20 gün boyunca gözaltında tutulan Kocaklı, bu Salı günü Rojava’ya sınırdışı edildi. Kocaklı’nın Hewlêr ve Dıhok’a girişi yasaklandı.

GÖZALTINDA İŞKENCE

RojNews’e konuşan Kocaklı, gözaltında işkenceye maruz kaldığını belirtti. Gözaltında tutulduğu alanın çok küçük olduğu ve bir çok kişinin kaldığını ifade eden Kocaklı, kendisine Türkiye’ye sınırdışı edilme tehdidinde de bulunulduğunu kaydetti. Kocaklı, ancak daha sonra Rojava sınırına götürülerek sınırdışı edildiğini belirtti.