KCK: Şengal’i Şengal halkı yönetmeli, öz savunma güçleri olmalı

KCK Diplomasi Komitesi, KDP sözcülerinden Sefin Dizai’nin “gerillalar Şengal’den çıkacak” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

‘Sayın Sefin Dizai bu açıklamasını neye dayandırmaktadır bilemiyoruz’ denilen açıklamada, ’ne PKK'nin ne de gerilla komutanlarının gerilla Şengal’den çekilecek biçiminde bir açıklamasının’ olmadığı hatırlatıldı.

KCK Diplomasi Komitesi, Şengal’in Şengalliler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtterek, öz savunma güçlerinin önemine dikkat çekti. Diplomasi Komitesi açıklamasında, ‘’Gerillanın Şengal’e nasıl gittiği bilinmektedir. Êzidîlerin soykırımını engellemek için saldıran IŞİD’lilere müdahale etmiştir. IŞİD saldırılarına karşı Êzidîleri savundukları gibi, Êzidîlerin bir daha bu tür saldırılara uğramaması için özyönetim ve öz savunma oluşturmalarına yardımcı olmuştur. Gerilla Şengal’e hakimiyet kurmak için gitmemiştir. Böyle bir amacı da yoktur. Bu açıdan gerillanın Şengal’den çıkıp çıkmayacağı gibi bir sorunu da bir gündemi de yoktur. Sadece tarihin ve insanlık vicdanının kendine yüklediği sorumlulukları yerine getirmek için orada bulunmaktadır. Êzidîler öz savunmasını sağlayıp özerk yönetime kavuştuklarında gerillanın Şengal’e müdahale etme amacı da gerçekleşmiş olacaktır. Dolayısıyla bu gerçekleşmeden gerillanın oradan çıkması gündemini ortaya atmak, sanki 74. Ferman gerçekleşmemiş gibi yaklaşmak olur.’’ Denildi.

ŞENGAL’DE ÖZ SAVUNMANIN ÖNEMİ

Gerillanın hakimiyet peşinde koşma ya da başka güçlerle rekabet etme gibi bir anlayışı ve tutumumun olmadığını vurgulanan KCK açıklamasında, Şengal’in geleceğine ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Zaten Êzidîlerin öz savunma güçlerini oluşturdukça gerilla varlığını azaltmaktadır. Şengal’de tüm farklı siyasi görüşte olan ve farklı cemaate bağlı olan Êzidîler bir araya gelip ortak öz savunma kurduklarında ve kendi kendilerini yönetir hale geldiklerinde gerillanın ve orada bulunan peşmergelerin varlığı sorununun da çözüleceğine inanıyoruz. Bu konuda KDP siyasi heyetiyle tartışmalarımız sürmektedir. Bu görüşmeler kuşkusuz ortak noktaların bulunmasını yakınlaştırmaktadır.

Biz başından beri gerillanın varlığını gündeme koyan tartışmaların doğru olmadığını belirttik. Bizler için önemli olan, bir daha fermanla karşılaşmamak için Êzidîlerin öz savunmaya sahip olmaları ve özyönetime kavuşmalarıdır. Böylece Şengal’i Şengalliler yönetmiş, savunmaları da bu çerçevede çözülmüş olacaktır. Bunlar gerçekleştiğinde bizim için gerillanın varlığının tartışılmasının bir anlamı da kalmayacaktır.

ŞENGAL’İ ŞENGAL HALKI YÖNETMELİ

Bu açıdan sayın Dizai’nin PKK Şengal’den çıkacak demesi tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bizim için önemli olan Şengal’in Şengalliler tarafından yönetileceği ve kendilerini savunacakları duruma gelmeleridir. Kürt Özgürlük Hareketi gerillanın varlığını da bundan sonraki yaklaşımlarını da bu eksende ele alacaktır.