KCK: Gençlik öz savunma ile faşizmi durdurmalı

Tevgera Ciwanên Azad kongresinde konuşan KCK ve Tevgera Azadi yetkilileri, gençliğin öncülük rolüne dikkat çekerek, “Gençlik öz savunma temelinde örgütlenerek faşizme dur demelidir” dedi.

Kerkük’te ikincisi gerçekleştirilen ve yüzlerce Güney Kürdistanlı gencin katıldığı Tevgera Ciwanên Azad 2. Kongresi'nin öğleden önceki oturumlarında Kürdistan’daki gelişmeler değerlendirildi, partilerin mesajları okundu ve Ciwanên Azad’ın iki yıllık çalışma raporu kongre bileşimine sunuldu.

Kongrede KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı adına konuşma yapan Konsey Üyesi Xebat Hewleri, gençliğin bölgede yaşanan tarihsel aşamada öncülük misyonunu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Hewleri, “Gençlik hareketi güney Kürdistan’da söz ve eylemi en fazla bir olan ve toplum üzerinde en büyük etkiyi yaratan hareket konumundadır. Söz ve eylem birliği Apocu hareketin de temel özelliğidir. Bunun içindir ki büyük etki gücüne, değiştirip dönüştürme gücüne sahiptir. Güney Kürdistan’daki hareketlerin maalesef temel eksikliği söz ve eylemin farklı olmasıdır.

Tevgera Ciwanên Azad söz eylem ve etki bütünlüğünü yarattığı oranda büyük gelişme sağlayacaktır. Kimse önünde engel olamayacaktır. Sizler Güney Kürdistan’ın gerçek sahiplerisiniz. Siz gençler eğer gerçekten Güney Kürdistan’a sahip çıkarsanız büyük bir gelişmenin de önünü açmış olacaksınız. Gençler ve kadınlar bu dönüşümde öncü güçlerdir. Sizler önder Apo’nun insanlık ideolojisini esas aldığınız sürece bunu gerçekleştirebileceksiniz.”

'ÖRGÜTLÜ OLMAYANLAR TASFİYE OLUR'

Ortadoğu’da olduğu gibi Güney Kürdistan’da da büyük krizle birlikte değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Hewleri, örgütlü mücadelesini geliştiremeyenlerin bu süreçte tasfiye olmaktan kurtulamayacaklarını söyledi.

“Halkların öz savunmasını geliştirmeleri zorunludur" diyen Xebat Hewlêri, şunları kaydetti:

“Apocu hareket bugün halklardan oluşan bir öz savunma gücü oluşturabilmiştir. HPG tüm Kürt halkının savunma gücüdür. Rojava'da YPG-YPJ, güneyde YBŞ-YJŞ bu savunma güçlerindendir. Bu güçler Kürt halkının öz savunma güçleridir ve öz savunma bugün su ve ekmekten daha fazla Kürtlere gereklidir. Çünkü Kürtler üzerinde yoğun bir soykırım saldırısı var. O açıdan yüz binlerin katıldığı öz savunma güçlerini oluşturmak gerekir.”

'ŞENGAL’DE KİRLİ BİR PLAN DEVREDE'

Şengal’de yaşanan Türk devleti ile KDP çetelerinin saldırılarına da dikkat çeken Hewler, Güney Kürdistan'da referandum ve bağımsızlık üzerinden de KDP’nin rant sağlamaya çalıştığını belirtti.

Hewleri, “Özel savaş merkezleri, Şengal’de kirli bir planı devreye koydular. Bunlara karşı duyarlı olmak, mücadeleyi geliştirmek kaçınılmazdır. Aynı zamanda Güney Kürdistan’da da referandum ve bağımsızlık manipüle ediliyor. Bunun üzerinden rant devşirmek istiyorlar. Referandum ve bağımsızlık halkımızın en doğal hakkıdır, ancak buna karar verecek olan da halkımızın kendisidir" dedi.

'GENÇLİK DEMOKRATİK DÖNÜMÜŞÜMÜN ÖNCÜSÜ OLACAK' 

Güney Kürdistan’da gençliğin bilerek ufuksuz bırakıldığı, değişik özel savaş yöntemleriyle özlerinden uzaklaştırıldıklarına dikkat çeken Tevgera Azadi Eş Başkanı Şilan Şakir ise, “Gençlik, bu sistemin demokratik temelde değişip dönüşmesinde öncülük rolünü yerine getirmelidir" dedi.

Güney Kürdistan’da yaşanan krizli durum ve son olarak Şengal ile Rojava’ya yönelik geliştirilen saldırılara da değinen Şilan Şakir, şunları da söyledi: “Gençler aşkla mücadeleye katılmalıdır. Mevcut sistemin demokratik dönüşümü inanıyorum ki gençlerin mücadelesiyle olacaktır. Bu kongreniz bu sürece daha aktif katılmanız için bir vesile olmalıdır. İnanıyorum ki, gençlik geliştirdiği mücadeleyle bu tarihsel rolünü oynayacaktır."