KCK: Ethem Xemgin sömürgeciliğe karşı büyük çaba göstermiştir

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, geçtiğimiz günlerde Almanya’da hayata veda eden Araştırmacı-Yazar Ethem Xemgin için başsağlığı mesajı yayımladı. KCK, ‘’Halkımız Xemgin’in emeklerini unutmayacaktır’’ dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı mesajında, ‘’halkımız Ethem Xemgin’i layık olduğu düzeyde son yolculuğuna uğurlamalıdır’’ çağrısı yer aldı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı tarafından yayımlanan mesaj şöyle:

'’Tarihçi yazar, değerli yurtsever demokrat Ethem Xemgîn’in ölümünü üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ailesine, arkadaşlarına, dostlarına ve tüm Kürdistan halkına baş sağlığı diliyoruz. Kürt tarihi, Alevilik ve Êzidilik üzerine yaptığı çalışmalarla Kürdistan halkının özgürlük mücadelesine önemli katkılarda bulunmuştur. Onun derin yurtseverlik bilinciyle yaptığı tarih çalışmaları halkımızın tarih bilincinde gelişmeler yaratarak özgürlük tutkusunu yükseltmede rolü olmuştur.

Soykırımcı sömürgecilerin en fazla yaptıkları tarih çarpıtmaları olmaktadır. Asimilasyon ve soykırımın temeli ve başlangıcı en başta da bu tarih çarpıtmalarıyla yapılmaktadır. Bu açıdan Kürtlerin tarihini hep başkaları yazmıştır; ya da bu tarih karanlıkta bırakılmış, değerlendirmeleri yapılmıştır. Ethem Xemgîn soykırımcı sömürgecilerin bu tarih çarpıtmalarını ortadan kaldırmak ve gerçekleri ortaya çıkarmak için büyük çaba göstermiştir. Daha sonraki tarihi araştırma ve çaba içinde olacaklara önemli materyaller bırakmıştır. Bu açıdan tarihçiler de halkımız da bu katkılarını unutmayacaktır. Kürt tarihçilerinin Ethem Xemgîn ve diğer tarihçilerin emeklerini, çabalarını ve ortaya çıkardıkları gerçekleri daha da geliştirme sorumluluğu bulunmaktadır.

Tarihçi yazar Ethem Xemgin derin yurtseverlik bilinciyle Kürt Özgürlük Hareketiyle dostluk ilişkisi kurmuş ve bu dostluğunu da son nefesine kadar sürdürmüştür. Bu açıdan tüm Kürt halkını ve dostlarını da emeklerinin, çabalarının ve mücadeleye bağlılığının gereği Ethem Xemgin’i layık olduğu düzeyde son yolculuğuna uğurlamaya çağırıyoruz.’’