KCK Eğitim Komitesi Egîd Cîlo’yu andı

KCK Eğitim Komitesi, uzun yıllar özgürlük hareketinde yer alan ve özellikle eğitim alanında büyük emekleri olan Egîd Cîlo’yu andı. Komite, Cîlo’nun talihsiz bir kaza sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

KCK Eğitim Komitesi, kendi internet sitesinde yayınladığı mesajda, “Uzun yıllardır Özgürlük Hareketi saflarında mücadele eden, özellikle dil ve eğitim çalışmalarında büyük bir emek ortaya koyan, aynı zamanda komitemiz bünyesinde de değerli ve özverili bir çalışma yürüten Egid arkadaşımızı talihsiz bir kazada şehit vermenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

KCK’nin açıklamasında devamla şu ifadeler yer aldı:

“Bu öylesine derin bir üzüntüdür ki; yoldaşlığa kattığı derin anlamın, çalışma tarzındaki sınırsız fedakârlığın ve insan sevgisinin harmanlanıp gönül ve ruhlarımızda bıraktığı derin etki ile onu kaybetmemizin sarsıcı ifadesidir.

Bakurê Kurdistan’da Batman-Gercews’e bağlı bir köyde dünyaya gelen ve henüz küçük yaşlarda Türkiye metropollerine savrulan ailesi ile birlikte zorlu süreçler yaşayan Egid arkadaş, bir yandan çalışırken bir yandan da öğrenimini sürdürmüştür. Zorluklar içerisinde üniversitede okuyan arkadaşımız, bu esnada Özgürlük Hareketi’ni daha fazla tanıyarak, saflarına katılmıştır. 27 yılı aşkın bir süredir özgürlük saflarında, özlü ve üstün fedakârlığıyla mücadele etmiştir.

Egid arkadaş tıpkı adı gibi özgürlük saflarında en anlamlı yoldaşlık ile en üretici, yaratıcı ve sorumlu çalışma tarzının nasıl harmanlanıp gerçekleştirilebileceğinin en güzel örneklerinden birini yaşattı bizlere. Aynı zamanda gazi olan fakat bundan kaynaklı fiziki engelleri hiçbir zaman tanımadan akıcı bir çalışma tarzını ortaya koydu.

Önder Apo’nun eğitiminden de geçen Egid arkadaş o süreci ve Önderliği şöyle anlatmaktadır: “Önderlik insanları eğittiği zaman onları derin bir kişilik sorgulamasına sevk ediyor ve ‘ben kimim, neyim, nasılım, şimdiye kadar neyi nasıl yaşadım, o halde nasıl yaşamalı?’ sorularını sordurtuyor. Önderlik, kim olursa olsun eğittiği insana güç veriyor ve ona şu duygu ve gücü kazandırıyor: ‘Ben her şeyi başarabilirim.’ Yani insanda kendine güven, iradeleşme ve zafere yürüme gücü oluşturuyor.”

Devrimci yaşamının önemli bir bölümünü dil ve eğitim sahasında başarılı çalışmalarla taçlandıran arkadaşımız, özellikle Kürt dili alanında derin yurtsever bağlılığıyla uzun yıllar aralıksız çalışmalar yürüttü. Yazdığı bir yazıda Kürt dili ve eğitimine dair tutumun nasıl olması gerektiğini şöyle ifade etmektedir: “Her şeyden önce yaşamımızı Kurdîleştirmeliyiz. Bunun yapılmaması büyük bir utanç olarak görülmelidir. Bu açıdan her Kürdün muhakkak anadilinde okuyup yazmayı başarması gerekiyor. Ama en önemlisi de işgalciliğin asimilasyoncu ve kırımcı eğitim-dil politika ve sistemine karşı kendi dil, eğitim ve öğretim sistematiğimizi oluşturup geliştirmemiz gerekiyor. İnsan nerede olursa olsun hem kendisini hem de etrafındakilerini eğitebilmelidir.”

Rojava Devriminin başlangıcından itibaren devrim içerisinde yer alan Egîd arkadaş, burada da özellikle Kürt Dili ve Eğitimi çalışmalarının kurumlaşmasında ortaya konan emeğe büyük katkılarda bulundu. Binlerce öğretmen ve on binlerce öğrencinin yetişmesi için durup dinlenmeksizin çalıştı. Sabırlı, yaratıcı ve akışkan çalışma tarzı; sıcak yoldaşlığı, eğitici ve geliştirici üslubu ve çalışkanlığıyla örnek bir duruş ortaya koydu.

Egîd arkadaş 27 yıla sığdırdığı muazzam emek gerçekliğiyle Özgürlük Hareketimizin değerler deryasına önemli katkıda bulundu. Bizlere de yoldaşlık sorumluluğu ve güzelliği adına önemli bir miras ve ders birikimi bıraktı.

Bu anlamda biz yoldaşlarına da düşen Egîd ve binlerce Özgürlük Şehidimizin emeklerini zafere dek taşımak, geliştirmek ve büyütmektir. On binlerce Egidimiz karşısında bunun kararlı duruşunu ortaya koymaktır. Bu temelde başta değerli ve yurtsever ailesi olmak üzere Kürdistan halkları, çalışma arkadaşları ve yoldaşlarına başsağlığı diliyor ve anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”