KCK'den 'Çarşama Sor' mesajı

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, Êzidî halkının Çarşama Sor bayramını, yazılı bir mesajla kutladı.

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, yayınladığı mesajda, “Êzdî halkımız yeni bir Çarşema Sor bayramını kutlamaktadır. Bir çok defa büyük zorluklara ve tehlikelere maruz kalmış, 73 ferman yaşamış Êzdî halkımızın bugün geçmiş bir kaç yıl öncesine göre daha umutlu ve heyecanlı Çarşema Sor bayramını kutluyor olması oldukça anlamlıdır” dedi.

BU YIL ÇARŞEMA SOR’UN GEÇMİŞ BAYRAMLARDAN FARKI

Mesajda devamla şu ifadelere yer verildi:

“Êzdîler inançlarından ve temsil ettikleri Kürt halk değerlerinin kadimliğinden kaynaklı sıkça düşmanlarının hedefi olmuştur. 2014 ağustosunda Türk devleti ve başı Erdoğan'ın desteklediği DAİŞ çetesinin Êzdî halkımıza dönük katliam saldırısı insanlık tarihinin utanç sayfalarına yazılmıştır. Bu yılın ocak ayında yine TC, Êzdîlerin de yaşadığı Efrîne işgal saldırıları başlattı. Son günlerde Başur Kürdistan'a dönük yoğun saldırıları sürmektedir. Tüm bu saldırılar bu terör devletinin Kürt halkı için büyük bir tehlike olduğunu bir kez daha göstermiştir. Terörist Türk devleti Kürdistan özgürlük savaşçılarının ve halkımızın büyük fedakarlıkla sürdürdüğü direnişle kesinlikle yenilgiye uğratılacaktır. Kürt halkının büyük zafer kazanacağı süreç başlamıştır. Êzdî halkımızın kendi kendini yönetecek ve savunmasını geliştirecek bilinç ve kurumsallıklara kavuşmuş olması bu zaferin ilk önemli adımı olmuştur. 2018 Çarşema Sor bayramı geçmiş bayramlardan farklı olarak böyle bir kazanım ve kararlık içinde kutlanmaktadır.

AĞIR BİR MÜCADELE DÖNEMİ

Ağır bir mücadele döneminden geçiyoruz. Böyle bir ortamda Êzdî halkımızın üç yılık bir zaman dilimi içinde örgütlenerek kendini yönetir ve savunur düzeye gelmiş olması tarihsel anlama sahiptir. Erdoğan faşizmine en anlamlı cevap Êzdîlerin kendi kimlikleriyle kendi geleceklerini garantileyecek çalışmalara ağırlık vermesidir. Erdoğan ve çetesi Daiş, Êzdîleri topraklarından kopartıp Êzdîliği yok etmeyi amaçlamıştı. Şimdi Daiş yok olmak üzeredir, Erdoğan ise ABD ve Rusya arasındaki çelişkilere dayanarak ömrünü uzatmaya çalışan atası Osmanlılar gibi hasta adam durumundadır. Ancak Êzdîler kendi savunma güçleri, kadın ve gençlik örgütleri başta olmak üzere çok sayıdaki kurum ve örgütleriyle dimdik ayaktadır. Bu bayram vesilesiyle Êzdî halkımızı yok olmaktan kurtaran büyük şehitlerimizi bir kez daha anıyor anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Êzdî halkımızın kendilerine yönelmiş tehlikenin tümüyle ortadan kalkmadığını bilerek savunma ve siyasi çabaları yanında Êzdîler arası birliği büyüterek sürdüreceklerine inanıyoruz.

ÊZIDÎLER İLK DEFA IRAK’DA KENDİ PARTİLERİYLE SEÇİMLERE KATILIYOR

Êzdî halkımız, 2018 Çarşema Sor bayramını çok daha büyük bir irade, azim ve bir kaç yıl öncesine göre tehlikeleri daha az bir ortamda kutluyor. Başur Kürdistanındaki Êzdîler ilk defa kendi siyasi partisiyle Irak seçimlerine de katılmaktadır. Tüm bunlar önemli kazanımlardır. Bu değerler büyük bedeller verilerek kazanılmıştır. Görüldüğü gibi bir toplumu koruyan, geleceğini güvence altına alarak ona değerler kazandıran şey bilinçlenerek örgütlenmektir. Birliğini güçlendirerek mücadele etmektir. Bu düşüncelerle 2018 Çarşema Sor bayramını daha büyük başarılara vesile yapalım diyoruz. Bu yıl ki bayramı daha güvenli bir ortamda kutlamamızı sağlayan başta HPG ve YBŞ güçleri olmak üzere direnen tüm Êzdîlerin mücadelesi olmuştur.

TEHLİKELERE KARŞI UYANIK VE TEDBİRLİ MÜCADELE

Êzdîlerin içinden geçtiği bu tarihsel mücadele döneminde kendilerini engellemek isteyenler de vardır; Êzdîlerin yoksulluk içinde, sürekli korku ve katliam tehlikesi altında yaşamasını isteyen ve bundan nemalanmak isteyenler vardır. Êzdîleri en zor günlerinde katliamcıların barbar saldırına terk edenler vardır. Êzdî kimliğini pazarlık konusu yapıp bunun üzerinden çıkar sağlamak isteyenler de vardır. Êzdî halkımızın bu tehlikeli kişi ve guruplar karşısında her daim uyanık ve tedbirli ve mücadele içinde olacağına inanıyoruz.

UZUN BİR ARADAN SONRA YENİDEN ANLAMINA KAVUŞAN ÇARŞEMA SOR

Cejna İmanê Çarşema Sor, dünyanın yaratılışını kutlama bayramıdır. Êzdî inancına göre ilk yaratılış Nisan’da oldu. Ve insanlar “Heqwar”, Êzdî halkımızın üzerinde yaşadığı topraklarda çoğalıp dünyaya yayıldı. İşte şimdi Êzdîlerin içinden geçtiği süreç tam olarak Çarşema Sor bayramının inancına ve ruhuna göredir. Êzdîler uzun bir aradan sonra yeniden kendi öz bilinç ve iradeleriyle toprakları üzerinde kendilerini adeta tekrardan var ediyorlar. Şengalden tüm Êzdîlere umut veren ve özgür bir geleceği garantileyecek bir sistem yükseltiyorlar. Bir kez daha Êzdî toprakları Heqwar oluyor. Bu ruh tüm Kürt halkının azmini ve morallini daha da yükseltiyor. Bir kez daha Êzdîler İnanç ve halk kimlikleriyle oldukça anlamlı ve derin bir bilinçle buluşuyor. Bu bilinç ve duygularla geçmişleriyle daha güçlü buluşuyorlar. Böylece uzunca bir aradan sonra Çarşema Sor ve Nisan ayı yeniden anlamına kavuşuyor. Tarih Şengal zirvelerinde yeniden yaşanıyor. Kürtlük Êzdîlerle birlikte tarihsel anlamına yeniden kavuşuyor. 2018 Çarşema Sor’u bu anlam ve duygular içinde kutlanıyor. Biz de hareket olarak bu duygu ve düşüncelerle Êzdî halkımızın bayramını bir kez daha kutluyor ve bu bayramı böylesi bir ortamda kutlamamızı sağlayan kahraman şehitlerimizi bir kez daha anıyor, uğruna can verdikleri davalarının nihai zaferi için mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.”