Kayıp yakınlarından CHP'ye 'Çiller' tepkisi  

Amed'de aileler ve insan hakları savunucuları, kayıplar için adalet eylemine, Ali Tekdağ'ın akıbetini sorarak devam etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla 458’inci kez dernek binasında bir araya geldi.

İHD Amed Şubesi Kayıp Yakınları Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde CHP tarafından Ankara’da yapılacak “Hakkım var” isimli etkinliğe Tansu Çiller’in davet edilmesine tepki göstererek, Çiller’in Başbakan olduğu 1990’lı yıllarda binlerce insanın kaybedilmesinden sorumlu olduğunu belirtti.

CHP'YE 'ÇİLLER' TEPKİSİ

Panelin adının “Hakkım var” olduğunu hatırlatan Örhan, “Burada gördüğünüz tüm annelerin o dönemde insanları kaybedenler üzerinde hakkı var. Onların hiçbir şey yapmamış gibi toplumun önüne çıkarılmasını asla kabul etmiyoruz. Biz katilleri unutmadık” dedi.

Örhan, hükûmetler değişse de zihniyetin aynı olduğunu vurgulayarak, “Katillerin mutlaka yargılanmasını sağlayacağız” diye ekledi.

Örhan, cezaevlerindeki hak ihlallerinin de bir an önce giderilmesi gerektiğini belirtti.

ALİ TEKDAĞ'IN AKIBETİ SORULDU

Kayıp yakınları, 13 Kasım 1994 tarihinde Amed'in Şeyh Said Meydanı’nda (Dağkapı) sivil giyimli silahlı kişiler tarafından kendisine silahla ateş edildikten sonra beyaz bir minibüse bindirilerek zorla kaybettirilen Ali Tekdağ’ın akıbetini sordu.

İHD Şube Yöneticisi Emin Ermin, Tekdağ’ın eşi Hatice Tekdağ’ın verdiği bilgileri aktararak, Tekdağ'ın silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını ve bir daha haber alınamadığını dile getirdi. Ermin, ailenin defalarca savcılık ve Devlet Güvenlik Mahkemelerine (DGM) yapılan başvurulara, “Buraya gelme” yanıtı aldığını söyledi.