Kayıp yakınları Salih Çalık ve Sinan Fidan için buluştu

Amed'de kayıp yakınları ve İHD, 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla düzenledikleri eylemlerinin 465’incisi için bir araya geldi. Dernek binasında yapılan eylemde, kayıp yakınları ellerinde kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı. Şube Sekreteri Abdulselam İnceören, koşullar ne olursa olsun adalet arayışlarını sürdüreceklerini, kayıpların akıbetini soracaklarını söyledi.

ÇALIK İLE FİDAN'IN HİKÂYESİ

Eylemde, Amed'in Kocaköy ilçesi Şahlat köyüne 6 Haziran 1994’te Türk askerleri tarafından yapılan baskın sonucu gözaltına alınıp, kaybedilen Salih Çalık ile Sinan Fidan’ın hikâyeleri paylaşıldı.

Çalık ve Fidan’ın hikâyelerini okuyan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, “Operasyon sırasında askerler köylüleri uzun namlulu silahlarla taradılar, tarama sırasında 2 köylü yaşamını yitirdi. Olayda Salih Çalık da ayağından yaralanmıştı. Yaralı olduğu için köyden çıkamayınca Süleyman Muntaş’ın evine sığınmıştı. Ancak askerler kaldığı evi tespit ederek, eve baskın düzenledi. Yapılan baskın sonucunda ev sahibi Süleyman Muntaş, yaralı Salih Çalık ve Çalık’ı tedavi etmek için evde bulunan Sinan Fidan, askerler tarafından gözaltına alındı. Ev sahibi Süleyman Muntaş, 25 gün sonra serbest bırakıldı. Salih ve Sinan ise gözaltında tutulmaya devam edildi” dedi.

İHD Yöneticisi Örhan, o günden bu yana Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbeti konusunda bir bilgiye ulaşamayan ailelerinin Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduğunu da belirtti. Örhan, “Salih Çalık’ın annesi, savcıya iki kişinin Süleyman Muntaş’ın evinden askerler tarafından gözaltına alındığını, Muntaş’ın da buna şahit olduğunu anlattı. Ancak Savcı dilekçeyi aileye iade ederek, ‘Bu şahısları biz almadık, gidin PKK’den sorun’ diyerek ailelerinin taleplerini geri çevirdi. O tarihten itibaren Salih Çalık ve Sinan Fidan’dan bir daha haber alınamadı” diye konuştu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi de yapıldı.