Kayıp yakınları, Roboskî'de katledilenleri andı

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde Roboskî'de katledilenler de anıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" adıyla düzenlediği eylemin 516’ncısını düzenledi. Eylem İHD Amed Şubesi'nde yapıldı.

Eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, yakın dönemde toplumun katliamlara tanık olduğunu ifade ederek, “Bunlardan biri Roboskî Katliamı’dır. Roboskî’de katledilen canların üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen maalesef adaletin sağlanmadığını, hiçbir şekilde yargının katilleri cezalandırmadığını görüyoruz. Bu coğrafyada katledilenlerin failleri, katilleri asla cezalandırılmadı. Tam aksine korundular. Mücadelemiz tam da bu noktada başlıyor. Baskılar da olsa zulüm de olsa biz asla geri adım atmayacağız" diye konuştu.

MEHMET ÖZDEMİR’İN HİKÂYESİ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, Amed'de 27 Aralık 1997’de gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir’in hikâyesini anlattı.

Özdemir'in kaybedilmeden önce birkaç defa gözaltına alındığına dikkat çeken Yalçın, “örgüt yardım etme” suçlamasıyla Özdemir hakkında açılan davanın kaybedilmesinden bir ay sonra beraatla sonuçlandığını kaydetti.

Amed'e yerleştikten sonra hayvan ticareti yapan Özdemir’in 26 Aralık 1997’de işe gitmek için evden çıktığını, hayvan pazarına yakın bir kahvede arkadaşlarıyla otururken sivil kıyafetli, ellerinde telsiz bulunan silahlı iki kişi tarafından götürülmek istendiğini ifade eden Yalçın, “Mehmet Özdemir, arabanın içinde üçüncü bir kişinin de oturduğunu da görünce arabaya binmemek için uğraştı, kendisini yere attı, onu tutan kişilerden kurtulmaya çalıştı. Ancak bu kişiler tarafından zorla, şiddet uygulanarak arabaya bindirildi ve oradan götürüldü. Olaya orada bulunan birçok kişi tanık oldu. Olayın tanıklarından biri okuma yazması olmadığı için arabanın plakasını alamadığını söyledi” diye belirtti.

Yalçın, iç hukuk yollarının tükenmesinden sonra davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürüldüğünü, AİHM’in davada esas ve usul yönünden ihlal bulduğunu, Türkiye’yi tazminata mahkûm ettiğini anlattı.

BATMAN

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi öncülüğünde "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla Gülistan Caddesi'nde eylemleri 18 haftadır yasaklı olan kayıp yakınları, 422 hafta eylemlerini şube binasında düzenledi.

Roboskî'de katledilenleri anan Mehmet Zeki Tangüner, "Roboskîli aileleri cezalandırmak devletin yaklaşık 100 yıldır bölgeye ve bölge halkına olan yaklaşımının açık bir tezahürüdür.

Roboskî ailelerinin ve insan hakları savunucularının mücadelesinin devam edeceğini vurgulayan Tangüner, "Buradan bir kez daha yineliyor, 7 yıl önce yitirdiğimiz bu gencecik insanları saygı ile anıyoruz" dedi.