Kayıp yakınları Mehmet İnan için buluştu

Amed'de kayıp yakınları ve İHD üyeleri, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemde Mehmet İnan'ın hikâyesi paylaşıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 484'üncüsü düzenlendi. İHD Amed Şubesi binasındaki eylemde, kayıp yakınları adına konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, 17-31 Mayıs Uluslararası Kayıp Haftası'na dikkat çekerek, "Bilindiği gibi Kürdistan coğrafyasında '90'lardan bu yana insanlık dışı uygulamalar gerçekleştirdi. Kayıp yakınlarının eylemi günümüze dek devam etmektedir. Bu eylemle gerçek bir adaletin temini ve zemininin oluşmasını istedik" dedi.

HİKÂYESİ

Bu haftaki eylemde, insan hakları savunucusu Emin Ermin tarafından, Siirt'te 28 Şubat 1994 tarihinde kaybettirilen Mehmet İnan'ın hikâyesi okundu. İnan'ın üç defa gözaltına alınıp bırakıldığını dile getiren Ermin, şunları aktardı:

"Şubat ayı sonunda asker eve tekrar baskın yaptı. Muhbirlik yaptığı ileri sürülen Eyüp isimli kişi de askerlerin yanındadır. Baskın sırasında Mehmet İnan alınıp götürülür ve serbest bırakılır. 28 Şubat günü Mehmet ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için Siirt'e geçer. Eve dönmeyince babası Ali İnan ertesi gün Siirt Cumhuriyet Başsavcılığına ve Tugay Komutanlığına yazılı başvuruda bulunur.

4-5 ay sonra polisler Ali İnan'ı Siirt emniyet müdürlüğüne götürür. Orada kendisine bazı fotoğraflar gösterilir. Fotoğraflardan hiçbiri tanıdık çıkmaz. O tarihten bu yana Mehmet'ten haber alınmaz."