Kayıp yakınları Hasan Çiçek’in akıbetini sordu

Amed’de “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla düzenlenen oturma eyleminin 495’inci haftasında 1994 yılında Dersim’deki evinden “yol gösterme” bahanesiyle askerlerce alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Hasan Çiçek’in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yöneticileri ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eylemlerinin 495’incisini Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi.

 

‘FAİLLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI'

Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan, “faili meçhul” olarak adlandırılan cinayetlerden birçoğunun failleri bilinmesine rağmen yargıyı görevini yapmamakla suçladı.

Faillerin yargılanması için Hakikatler Komisyonu’nun kurulması gerektiğini söyleyen Örhan, “Bu hikayeler tek tek ortaya çıkarılmalıdır. Eğer demokrasi ve özgürlükten bahsediyorsak, failler yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır. Biz buradan çağrımızı yineliyoruz; Bunları açığa çıkarmakla mükellefsiniz. Devletin karanlık güçleri tarafından işlenmiş bu cinayetleri yine devlet ortaya çıkarmalıdır. Devlet bunu ortaya çıkarana kadar kayıpların akıbetini sormaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EŞİNİ KOL DÜĞMELERİNDEN TANIDI

Onun ardından İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi İrfan Ekinci, 10 Ekim 1994 tarihinde Dersim’in Hozat ilçesinin Boydaş köyüne bağlı Dereköy mezrasında yaşarken, “yol gösterme” bahanesiyle askerlerce evinden alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hasan Çiçek’in kaybediliş hikayesini anlattı. Ekinci, kaybedilen Çiçek’e dair şu bilgileri paylaştı:

“Hozat ilçesi Boydaş köyü Dereköy mezrasında ikamet eden Hasan Çiçek, köylerini boşaltmaları yönünde birçok kez tehditlere maruz kaldı. Köyü boşaltmayan Hasan Çiçek, ‘yol göstermesi’ bahanesiyle askerlerce 10 Ekim 1994 tarihinde evinden alındı. Hasan’ın eşi Zeynep Çiçek, eşinin götürüldüğü istikametten silah sesi duydu. Bu tarihten sonra eşinden bir daha haber alamadı. Eşini bulmak için çeşitli girişimlerde bulunan Çiçek, bir ay sonra yakılmış bir ceset bulunduğu haberi üzerine, eşi olabileceği düşüncesi ile teşhis etmek istedi. Çiçek cesette bulanan kol düğmelerinden, cesedin eşine ait olduğunu tespit etti, ancak cesedin Hasan Çiçek olduğu ispatlanamadığı için Hasan Çiçek resmi kayıtlara ‘kayıp’ olarak geçti.”

Açılan dava dosyasının ise, mahkemeler arasında uzun yıllar gidip geldiğini belirten Ekinci, Zeynep Çiçek`in 1999 yılındaki başvurusu üzerine Hozat Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, Hasan Çiçek`in “kayıp” olduğuna dair karar verdiğini kaydetti.

Açıklama 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.